kódová označení českých knih před nástupem ISBN kódu
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych se zeptal na význam různých
kódových označení českých (československých) knih před nástupem jednotného
ISBN kódu v roce 1989. Například kniha ŠIROKÝ, J., ŠIROKÁ, M. Základy
astronomie v příkladech. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství n.
p., 1973. 160s. je označena několika kódy, kterým však nerozumím a nejsem si
jistý jejich významem. V rámci samotného nakladatelství je kniha zřejmě
označena interním číslem 35-09-04. Nejspíš hlavní identifikační číslo
14-370-73 je vytištěno v rámečku společně s cenou knihy. Zajímalo by mě zda
se toto číslo také uvádí v citacích (místo dnešního ISBN) a jaké je jeho
označení?
Díky
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se opožděnou odpověď. Číslo, které zmiňujete, je patrně označení tematické skupiny (např. 01/19, 12/5). Tento údaj se uváděl v tiráži knihy spolu s dalšími informacemi. K tematickým skupinám se nám bohužel nepodařilo najít více informací. Vedle tematické skupiny se v tiráži uváděl i další číselný údaj, který nejsme v tiráži konkrétní knihy schopni blíže identifikovat, a to číslo povolovacího výměru.
Např. v knize "Od rukopisu ke knize a časopisu" jsou mimo jiné v tiráži uvedena blíže neidentifikovaná čísla: DT 655 + 001.81 (pravděpodobně Mezinárodní desetinné třídění, systém pro věcnou klasifikaci), 05/158, 510/21,857 a 04 - 606 - 83. Na deskách knihy jsou v rámečku s cenou knihy uvedena čísla 04 - 606 - 83  a 05/158. Záznam zmíněné knihy "Od rukopisu ke knize a časopisu" naleznete v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000002332&local_base=NKC) i v naskenovaném Generálním katalogu (https://retris.nkp.cz/ > skříň STEL - ŠIKI > zásuvka ŠALB-ŠANŠ > záznamy č. 84-85), ani jedno z výše uvedených číselných označení z tiráže knihy není v těchto záznamech zmíněno.
V knize "Dějiny české literatury 1945-1989" je uvedeno, že základem vydavatelského programu se vzhledem ke komplikované byrokratické proceduře i systému řízení národního hospodářství postupně stávaly předem schvalované roční ediční plány. Obecně se jejich náplň řídila tematickou specializací (gescí) příslušného nakladatelství. Té odpovídala hierarchicky uspořádaná číselná řada tematických skupin, seřazených podle politicko-ideologických preferencí.
K tomuto tématu jsme ještě nalezli brožurku "Třídění thematického plánu československé knižní produkce", otázkou je, zda jde o stejné tematické skupiny zmiňované v knize J.Šaldy.
Více informací by snad mohlo být obsaženo v dobových odborných článcích, které byly zaznamenávány v "Bibliografii ceskeho knihovnictvi, bibliografie a VTI". Tato řada by mohla být kromě NK ČR dostupné i v dalších knihovnách, např. ve Studijní a vědecké knihovně v Plzni.
použitá literatura:
* ŠALDA, Jaroslav. Od rukopisu ke knize a časopisu. 4. přepracované vydání. Praha: SNTL, 1983. s. 194.
* Dějiny české literatury 1945-1989. sv. II, 1948-1958. Praha: Academia, 2007. s. 73.
* MEDONOS, Sáva. Třídění thematického plánu československé knižní produkce. Praha: Průmyslové vydavatelství, 1951. 27 s.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.03.2012 14:27
Anonym píše:
Středa 30.12.2015 21:17
00 TEOLOGIE; DUCHOVNÍ VĚDY
- bible
- buddhismus; zen; hinduismus; islám
- duchovní teorie a směry
- jóga
- judaismus
- křesťanství
01 EKONOMIKA
- daně
- ekonomika
- finance
- management
- makroekonomie
- obchod
- personalistika
- plánování
- podnikání
- pojišťovnictví
- příručky
- účetnictví
02 SPOLEČENSKÉ VĚDY; OSVĚTA
- bibliografie - právo
- encyklopedie - psychologie
- esoterika - sborníky
- filozofie - společnost
- historie - sociologie
- mystika - studie
- pedagogika; didaktika - školství
- politika
- politologie
- pragensie - věštby; horoskopy
- pomocné vědy historické - životní styl
03 MATEMATICKÉ A PŘÍRODNÍ VĚDY
- astronomie
- biologie
- botanika
- fyzika
- geodezie
- geologie; mineralogie
- matematika
- zoologie
- životní prostředí
04 ZEMĚDĚLSTVÍ
- chovatelství
- lesnictví
- myslivost
- pokojové rostliny
- záhradkáři
- rostlinná výroba
05 TECHNICKÉ VĚDY
- bydlení
- elektrotechnika
- energetika
- hobby
- hornictví
- informační technologie a systémy
- motory
- počítače
- potravinářství
- stavitelství
- strojírenství; stroje
- vojenství
- zpracování dřeva
- zpracování kovů
07 ORGANIZACE PRÁCE
- technické normy
08 ZDRAVOTNICTVÍ
- alternativní medicína
- klasická medicína
- kuchařky
- prevence
- veterinářství
09 UMĚNÍ
- architektura
- divadlo
- fotografie
- hudba
- hudební věda
- umělecké směry
- výtvarné umění
10 UČEBNICE
- jazykové školy
- střední školy
- vysoké školy
- základní školy
11 TĚLOVÝCHOVA A SPORT
- individuální sporty
- kolektirvni sporty
- sportovní akce
- sportovní zravověda
- turistika
- turistické průvodce
12 JAZYKOVĚDA A LITERÁRNÍ VĚDY
- gramatika
- jazykové slovníky
- jazykové učebnice
- lingvistika
- literární slovníky
- výkladové slovníky
13 KRÁSNÁ LITERATURA
- aforismy; řčení; citáty
- antologie
- biografie
- cestopisy
- česká klasika
- detektivky; krimi
- divadelní hry
- dobrodružství
- eseje; úvahy
- fantasy; sci-fi
- fejetony
- historické romány
- horory
- humor
- komiks
- legendy
- literatura faktu
- novely
- osobnosti
- poezie
- populárně naučná
- povídky
- příběhy
- reportáže
- romány
- romantika
- rozhovory
- spisy
- světová klasika
- thrillery
- vzpomínky
- westerny
- záhady
14 LITERATURA PRO DĚTI A MLÁDEŽ
- obrazové atlasy
- cizojazyčné pohádky
- dobrodružství
- encyklopedie
- leporela
- pohádky
- poezie
- pro začínající čtenáře
- pro školáky
- pro dospívající
- pro dívky
- příručky
- slovníky
- spisy
- hry / gamebook
16 HUDEBNINY
- dechové nástroje
- klávesové nástroje
- zpěvníky
17 VYSOKOŠKOLSKÁ SKRIPTA
18 MAPY A ATLASY
19 CD ROM; DISKETY (multimédia)
25 OMALOVÁNKY A VYSTŘIHOVÁNKY
35 UČEBNÍ PLÁNY A OSNOVY
36 ZVUKOVÉ DOKUMENTY
37 ŠKOLNÍ POTŘEBY
- nástěnné tabule; plakáty
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu