Kočičí spánek
Text dotazu
Nedávno jsem si všimla, že kdykoliv pohladím naši kočku, když to vypadá že spí, tak okamžitě otevře oči, jako by kontrolovala, co se děje. Znamená to, že jsou kočky většinou v polospánku?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ano, máte pravdu. Kočkovité šelmy prospí velkou část dne, u koček domácích se uvádí 12-18 hodin denně. Záleží na věku, zdravotním stavu, prostředí atd. Velká potřeba spánku je dána způsobem lovu divokých kočkovitých šelem - potřebují nasbírat dostatek energie k tomu, aby při stíhání kořisti byly rychlé a úspěšné. Zároveň si v přírodě nemohou dovolit tvrdě vyspávat, proto většinu času kočky jenom lehce dřímají, připravené čelit případnému nebezpečí, nebo vyrazit za kořistí. Naši domácí mazlíčci tento způsob odpočinku zdědili po svých divokých předcích.
Kočičí spánek má různé střídající se fáze, včetně tzv. REM fází. To je doba nejhlubšího spánku a podle pohybů očí, tlapiček nebo záškubů těla můžeme poznat, že kočka sní. Podle některých zdrojů kočky tvrdě spí pouze 10 minut denně, zbytek času je lehký spánek.
Použité zdroje
ŘÍHOVÁ, Marie a BÍLEK, René. Kočky. [Praha] : Orbis pictus, 1992. ISBN 80-85240-43-2.
How Long Do Cats Sleep? Online. Sleepfoundation. 2022. Dostupné z: https://www.sleepfoundation.org/[…]/how-much-do-cats-sleep. [cit. 2023-12-15].
Kočky spí i 18 hodin denně. Online. Kočičí veličenstvo. C2023. Dostupné z: https://www.kocicivelicenst[…]%9B%20i%20cel%C3%BD%20den.. [cit. 2023-12-15].
Proč kočky tolik spí? Online. Hill´s Pet. 2023. Dostupné z: https://www.hillspet.cz/cat[…]o%20t%C3%A9to%20kategorie.. [cit. 2023-12-15].
Kočkovité šelmy: poznejte nejzajímavější kočkovité šelmy světa. Přeložil Vladimír MOTYČKA. Život zvířat. Praha: IMP, c2008. ISBN 978-80-87208-54-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2023 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu