knihy od Václava Řezáče
Text dotazu
Dobrý den,
slyšela jsem, že Václav Řezáč měl napsat jednu či dvě knihy, které se vztahují ke Klášterci nad Ohří, konkrétně k poměrům v tamní porcelánce.
Mohu poprosit o informaci, o kterou knihu(knihy) se jedná?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
patrně se jedná o román Nástup;  autor se inspiroval poválečnou situací v regionu. Román Nástup a Bitva, další ze zamýšlené trilogie, vyšly v letech 1951 a 1954. Již tři dny po vítězném ukončení revoluce, 12. května 1945, byl Řezáč na Kadaňsku. Byl pověřen záhy poté ministrem  informací, aby vypracoval podrobnou zprávu o svých zájezdech, která by sloužila státním orgánům jako jeden z dokladů o soudobém stavu našeho pohraničí…
Čerpáno z knihy: GÖTZ, František. Václav Řezáč. Praha: Československý spisovatel, 1957.
„Jste inženýr? Nejste,“ řekl Bagár. „Proč nepověřil podnik převzetím továrny nějakého technika?“… „Převzetí zdejší továrny je podružný úkol menšího významu. Přijal jsem jej jen proto, abych prokázal dobrou vůli…
S. 259 – 264, kap. 26
ŘEZÁČ, Václav. Nástup . Praha: Československý spisovatel, 1981.
Abstrakt: Román o budování severočeského pohraničí v r. 1945, zalidněný realisticky vykreslenými postavami osídlenců, vychází k nedožitým autorovým osmdesátinám.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:157cbd70-5b73-11e3-8c6a-005056825209
„Mimo opatření, která měla zabránit rabování, byly vydávány nejrůznější vyhlášky, jež omezovaly pravomoci a práva Němců. Tuto dobu popisuje v knize „Nástup“ z roku 1951 spisovatel Václav Řezáč, který ji, v Rudné u Nejdku na Kadaňsku, zažil. Po uchopení moci komunisty se stal jedním z mocenských přisluhovačů horlivě prosazujícím doktríny stalinistické kultury a jeho nová tvorba byla vnímána jako reprezentativní vzor angažované socialistické literatury. Po roce 1948 byl na Kadaňsku častým a oblíbeným hostem, po němž byla také pojmenována tamní knihovna či část komplexu hnědouhelných dolů.“
Čerpáno z bakalářské práce Společnost a krajina reflektovaná ve výtvarném umění. Specifika proměn pohraničního regionu Kadaňsko a jejich vliv na místní tvorbu (1900 – 1989). Autorka Ludmila Raková, UK v Praze, Fakulta humanitních studií, 2010.
Předválečné reklamní pojmenování Perštejna bylo český Meran. V obci má pomník Václav Řezáč, jehož budovatelský román Nástup se odehrává v Potočné alias Perštejně. I stejnojmenný film Otakara Vávry z roku 1952 byl natočen zde. http://usedlosti.ctrnactka.net/pos50a.htm
… v obci Perštejn 365 m n.m., ktorá leží v podhorí Krušných hor asi 5 km západne od Klášterce nad Ohří… U parčíku je umiestnená busta spisovateľa Václava Řezáče (1901 - 1956), ktorý spomína obec vo svojích budovateľských románoch. http://www.turistika.cz/vylety/vylet-perstejn-sumburk-klasterec-nad-ohri
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.06.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu