Knihy o životě ve 30. letech
Text dotazu
Dobrý den, hledám publikace popisující běžný venkovský život za první republiky - 30. léta, nejlépe jižní Čechy. Zajímá mne cokoli od rozvrstvení obyvatelstva přes stravu, nástroje a běžné předměty v domácnosti přes zemědělskou malovýrobu až po nákupy, ošacení, trávení volného času, vzdělání, praktikování náboženství, nábor mladých venkovských dívek do klášterů....
Potřebuji nasměrovat, na internetu se mi k tomuto tématu nepodařilo zatím najít téměř nic.
Odpověď
Knihovna Historického kabinetu FF UK doporučuje:
Dějiny hmotné kultury a každodennosti českého venkova devatenáctého a první poloviny dvacátého století / [autorský kolektiv Pavel Novák ... et al.], Praha : Národní zemědělské muzeum Praha, 2007
Dějiny českého venkova v příběhu Ouběnic / Josef Petráň ve spolupráci s Lydií Petráňovou, Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2011 – jedná se o vypsání dějin venkova na příkladu jedné středočeské vsi.
Z obecnějších titulů bych doporučila ještě knihy: České země v éře první republiky (1918-1938). 1.-3. díl/ Zdeněk Kárník, Praha : Libri, 2000-2003, kde mohou být případně (ve 3. dílu) i odkazy na další literaturu.
Knihovna Ústavu etnologie doporučuje:
Strachotová, Ivana 2010: Svojšín 1900-1938: život na vesnici v první třetině 20. století  - DIPLOMKA (u Tachova)
Olejník, Jan 1989: Ze života Podlesí: kapitoly z dějin a současnosti obcí Kváskovice, Zálesí, Dražov a Dobrš (Pošumaví kolem Vacova)
Pargač, Jan 1988: Tradice v kulturním a společenském životě nymburské vesnice
Scheufler, Vladimír - Zdeněk Salzmann 1986: Komárov: a Czech Farming village : addenda in the enlarged edition (Komárov u Soběslavi)
Lochovský, Zdeněk 1981: Role učitele ve vesnické společnosti (DIPLOMKA - prezenčně)
Macháčková-Kadeřábková, Jaroslava 1975: Vývoj vesnických staveb a způsob bydlení v Buzicích na Blatensku od konce 19. století do současnosti DIPLOMKA - prezenčně (Blatná - JČ)
Duriš, Jaroslav Spirhanzl 1945: Staré jihočeské chalupy
Kraus, František 1934: Ze života obce Doudlevec  (Plzeňsko)
Stránská, Drahomíra 1931: Lidové obyčeje hospodářské: zvyky při setí: příspěvek k srovnavacímu rozboru
Žalud, Augustin 1919: Česká vesnice: život našich předků, poměry hospodářské a sociální, jejich slavnosti a obyčeje, byt (stavby a zařízení), umění lidové
Blümlová, Dagmar 2000: Sto tváří z jihočeské kulturní historie
Tausch, Jaromír 1988: Z Jihočeského národopisu
Haškovec, Prokop Miroslav 1921: Jihočeská čítanka: sborník poučných statí o povaze a rázu krajův i životě v jižních Čechách. Díl 1.
Braniš, Josef 1911: Osídlení Doudlebska
Úlehlová-Tilschová, Marie 2011: Česká strava lidová
+ k prostudování časopisy Český lid, Národopisný věstník, Národopisná revue
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
03.04.2014 10:45
Majka píše:
Pátek 20.08.2021 14:51
Dobrý den, mohu se , prosím zeptat na zde uvedený odkaz : Scheufler, Vladimír - Zdeněk Salzmann 1986: Komárov: a Czech Farming village : addenda in the enlarged edition (Komárov u Soběslavi) . Tato kniha se dá někde zapůjčit nebo sehnat a je přeložena do češtiny. Děkuji a přeji hezký den Majka
PSK - admin píše:
Pátek 17.09.2021 10:34
Dobrý den, kniha, která vás zajímá, je ve fondu několika knihoven v ČR.
[C.zaznamu: 001475374]
Komarov : a Czech farming village / by Zdenek Salzmann and Vladimir Scheufler. -- New York : Holt, c1974. -- x, 150 s. : il., mapy, fot., noty ; 24 cm. -- ISBN 0-03-086290-6 (broz.)
Salzmann, Zdeněk, 1925-
Komárov : a Czech farming village / by Zdenek Salzmann and Vladimír Scheufler New York : Holt, c1974 x, 150 s. : il., mapy, fot., noty ; 24 cm Knihu lze zapůjčit do studovny v Národní knihovně ČR.
Signatura 54 F 076576
Čárový kód 1001158344
Podle Souborného katalogu je kniha též ve fondu, viz níže:
Hlavni zahlavi Salzmann, Zdenek, 1925-
Nazev Komarov : a Czech farming village / by Zdenek Salzmann and Vladimir Scheufler
Nakl. udaje New York : Holt, c1974
Popis (rozsah) x, 150 s. : il., mapy, fot., noty ; 24 cm
ABD001 [FF UK - Knihovna Praha]
ABD063 [PřF UK - Knihovna geografie Praha]
BOD001 [FF MU - Ústřední knihovna. Brno]
CBA001 [JVK České Budějovice]
ISBN 0-03-086290-6 (broz.)
Edice Case studies in cultural anthropology
Dalsi puvodce Scheufler, Vladimir, 1922-1995
Skupina Konspektu 316.33 - Ekonomicka sociologie. Sociologie instituci, lidskych sidel a komunit
Predmet. heslo sociologie venkova -- Cesko
Predmet. heslo zemedelstvi -- Cesko
Predmet. heslo Komarov (Tabor, Cesko) -- socialni pomery
Forma a zanr pripadove studie
System. cislo 001620279
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu