knihy o Železných horách
Text dotazu
Přeji krásný den,,
ráda bych u nás v knihovně sesbírala knihy, kde se aspoň část děje odehrává na území Železných hor.
Ale bohužel v beletrii se takto klíčová slova nepíší, je nějaká možnost, jak bych takový soupis knih mohla získat? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu Národní knihovny ČR jsme našli regionální bibliografii  Železné hory, která je rozdělena podle  několika pohledů. Jedna z těchto kapitol se týká přímo Železných hor v krásné literatuře. Bohužel bibliografie je již staršího data a novější jsme nenašli, nejspíš nebyla zpracována, to čeká na Vás..
( KROUPA, Vlastislav. Železné hory. Regionální bibliografie. Hradec Králové: Státní vědecká knihovna, 1964. Sg. NK ČR 54 H 26051)
Literaturu získáváme v tomto případě asi hlavně "paběrkováním" v knihách, protože beletrie není heslována. U beletrie v NK ČR nejsou povětšinou ani anotace jako jsou u knih z fondu Městské knihovny v Praze; tam však zase není většinou zmíněn region.
Např. z úvodu ke knize VOJANCOVÁ, Ilona. Mlynáři a hastrmani. Pardubice: Krajské středisko Státní památkové péče a ochrany přírody, 1989. Čteme: vyprávění vás seznámí se slovesným folklorem širšího okolí měst Chrudimě a Hlinska.
Z elektronického katalogu NK ČR, baze NKC na www.nkp.cz jsme "vytáhli" několik knih, které by mohly být z Vámi sledovaného regionu.
Knihy posíláme v podrobnějším formátu, abyste podle klíčových slov měla představu, o jakou knihu se jedná.
Hlavni zahlavi       Korecek, Martin, 1979-
Nazev                Povesti nejen Chrudimske / Martin Korecek ; [ilustrace Radek Steska]
Vydani               Vyd. 1.
Nakl. udaje          Usti nad Orlici : Oftis, 2012
ISBN                 978-80-7405-161-6 (broz.)
Dalsi puvodce        Steska, Radek, 1963-
Predmet. heslo       Chrudim (Cesko : oblast)
Forma, zanr          ceske povesti
Hlavni zahlavi       Ehrenberger, Josef, 1815-1882
Nazev                Puwodni wlastenske powidky, powesti a bachorky / sepsal Josef Ehrenberger
Nakl. udaje          W Praze : Jar. Pospisil, 1844-1848
Odkazy               http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/183599 - Digitalizovany dokument
Varianta nazvu       Nazev sv. 1: Puwodni wlastenske powidky, powesti a bachory
Obsahuje             swazek prwni. (Z okrslku panstwi Solnickeho). 1844. 77 s. -- swazek druhy. (Z okrsku wenneho mesta Policky). 1844. 75 s. -- swazek treti. 1846. 86 s. -- swazek ctvrty. 1846. 74 s. -- swazek paty. 1847. 67 s. -- swazek sesty. Mesto Nachod. 1848. 82 s.
Predmet. heslo       ceske povesti
Predmet. heslo       ceske povesti
Predmet. heslo       Solnice (Cesko : oblast)
Predmet. heslo       Policka (Cesko : oblast)
Predmet. heslo       Chrudim (Cesko : oblast)
Predmet. heslo       Nachod (Cesko : oblast)
Nazev                Spisovatele Chrudimska / zpracoval autorsky kolektiv, vedouci redaktori Jiri Kucera a Jiri Zeman
Vydani               Vyd. 1.
Nakl. udaje          Hradec Kralove : Gaudeamus, [1999]-2003
ISBN                 80-7041-328-X (2. sv. : broz.)
ISBN                 80-7041-857-5 (3. sv. : broz.)
ISBN                 80-7041-183-X (1. sv. : broz.)
Dalsi puvodce        Zeman, Jiri, 1931 un.1.-
Dalsi puvodce        Kucera, Jiri
Poznamka             Obsahuje bibliografii a rejstrik
Obsahuje             sv. 1. A-Ch. 1999. 143 s. -- sv. 2. J-R. 2001. 160 s. -- sv. 3. S-Z. 2003. 122 s.
Predmet. heslo       cesti spisovatele -- 14.-20. stol.
Predmet. heslo       ceska literatura -- 14.-20. stol.
Predmet. heslo       literarni zivot -- Cesko
Predmet. heslo       Chrudim (Cesko : oblast)
Chronolog. udaj      14.-20. stol.
Hlavni zahlavi       Smahelova, Helena, 1910-1997
Nazev                Stiny mych otcu : 1672-1781 / Helena Smahelova
Vydani               1. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1984 (Brno : Tisk 2)
ISBN                 (Vaz.) : 22 Kcs
Edice                Zatva
Poznamka             Kresba na obalce Jiri Rathousky
Poznamka             32000 vyt.
Forma, zanr          historicke romany
Predmet. heslo       Chrudimsko - r. 1672-1781 - romany historicke
Hlavni zahlavi       Musil-Dankovsky, Emil, 1857-1941
Nazev                Z Chrudimska / obrazky cestopisnymi a mistopisnymi lici E. Musil-Dankovsky
Nakl. udaje          V Pardubicich : F. Hoblik, 1892
Odkazy               http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20835902 - Digitalizovany dokument
ISBN                 (Vaz.)
Predmet. heslo       Chrudim (Cesko : oblast) -- vlastiveda
Forma, zanr          pruvodce
Skupina Konspektu    913(437) - Geografie Ceska a Slovenska, realie, cestovani
Další možností, jak knihy najít, by mohla být regionální literatura, kde by mohl být seznam literatury a při troše štěstí i seznam krásné literatury. Další možností je zadávat jednotlivé obce Železnohorského regionu do vyhledávačů nebo přímo do elektronického katalogu NK ČR; nějaké knihy se takto také najdou, např.:
HLADKÝ, Martin. Karel V. Rais a Hlinecko. Hradec Králové: Balustráda, 2009.
MAREK, Milan. Čáslavsko v literatuře. Pardubice: Krajský dům osvěty, 1958.
HRADECKÝ, Karel. Ozvěny rodných dálek. Studie a vzpomínkové medailonky z východních Čech. Litomyšl: Okresní rada osvětová, 1948.
KOBETIČ, Pavel. Literární Chrudimsko (knihy, archiválie). Chrudim: Okresní muzeum, 1989.
Chrudimsko a Nasavrdsko. Díl III. Obraz kulturní. Chrudim: Výbor ku popisu okresu Chrudimského a Nasavrdského, 1912.
Myslíme si ale, že největší povědomí o literatuře z regionu, který Vás zajímá, by měli mít v knihovnách a muzeích regionu. Proto doporučujeme oslovit právě tyto jednotlivé instituce.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.12.2014 15:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu