knihy o sexu pro malé děti
Text dotazu
Dobrý den,
jsou legální knihy o sexu pro děti, např. publikace "První knížka o sexu" od nakladatelství Ottovo? Přece sex je do 18 let tabu. V nějaké knížce o sexu jsem viděl dokonce, že je to určeno dětem od 11 let.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz uvozujeme  myšlenkami  MUDr. Radima Uzla, který v předmluvě  k Vámi zmiňované knize uvádí asi toto:
sexuální výchova v předškolním věku vzbuzuje v mnohých lidech dojem něčeho nepatřičného, nebo přinejmenším předčasného. Zcela běžné otázky malých dětí nás potom zaskočí, odpovídáme vyhýbavě nebo se uchylujeme k tradičním báchorkám a výmyslům. Později se můžeme od svých dětí dočkat  i pohrdání, protože najednou vědí všechno lépe od svých starších kamarádů. S dětmi bychom měli  mluvit otevřeně a pravdivě, dítě přijímá pouze ty informace, které jsou jeho věku srozumitelné.
Čerpáno z : MORFA, José R. Díaz a kol. Moje první knížka o sexu. Praha: Ottovo nakladatelství, 2009. ISBN 978-80-7360-861-3.
Provozovat aktivně sex je samozřejmě možný až v dospívání, vztahuje se na to Trestní zákoník o trestní a sexuální odpovědnosti.  V moderní době ale není možné, aby děti do 18 let nevěděly o sexu nic. Naopak se domníváme, že by se měly seznamovat postupně s ohledem na svůj věk. Informovanost přiměřená věku může zabránit  mnoha možným nechtěným problémům i v psychice dítěte; naučí je mimo jiné i to, aby měly rády svoje tělo, věděly, že o něm v různých situacích mají rozhodovat jen ony samy,  při sexuální výchově se dozvídají např. i o tom, jaká  případná nebezpečí na ně číhají (a to nemusí být jen přímo znásilnění, ale různé formy zneužití).
Dítěti, které je přiměřeně svému věku informováno, informace o sexuálním chování nezpůsobí v hlavě zmatek, ale naopak bude sebevědomější a jistější mezi svými vrstevníky a lidmi vůbec.
Naše domněnky potvrzuje i komentář na internetu od MUDr. Ondřeje Trojana:
"Pochopitelně ani čtrnáctiletí ani patnáctiletí nejsou připraveni stát se rodiči. Nicméně sex neslouží u lidí jen k rozmnožování a sexuální chování neznamená jen pohlavní styk, ale i třeba intimní hlazení (petting) nebo líbání... Líbat se, dotýkat se, objevovat - to zkrátka k dospívání patří.
14 ze 41 evropských států má tuto věkovou hranici nižší než 15 let. Ze sousedních zemí je to třeba Německo a Rakousko (obě 14 let) stejně jako „dříve“ sousední Maďarsko. Ze vzdálenějších Španělsko (13 let), Vatikán (12) a Itálie (14)... v Belgii mají povoleno až 16 let...
V některých zemích mají šikovné ustanovení, jakousi prvou a druhou „rychlost“ sexu. Například zmíněné Německo povoluje sex již od 14 let, pokud však je partner či partnerka přibližně stejného věku (max. 18let). Jinak až od 16. Rozumné ustanovení proti starším nemravům a proti přetížení soudů nesmyslnými žalobami..
Co považuji za důležité, je výchovná funkce zákonů. Rozhodla-li se společnost trestat dospívající již od 14 let, pak věří, že jsou schopni posoudit své jednání a odlišit dobré a zlé. Nevidím racionální důvod, proč by se tato schopnost neměla vztahovat na rozhodování o sexuálním chování. Pokud vím, norma nenařizuje začít se sexem ve 14, pouze dává tu možnost.
Je velmi zažitý mýtus, že mladí začínají se sexem čím dál dříve. Opak je ale pravdou. Všechny seriózní studie ukazují, že dnes stejně jako před 10, ale i 15 nebo 20 lety zůstává nejčastější věk prvního pohlavního styku v ČR někde mezi 17.-18. rokem..."
Domníváme se, že je dobře, že vyšlo větší množství knih k dané problematice a že zvídavé děti se mohou přiměřenou formou dozvědět odpovědi na mnohdy citlivé otázky, které je zajímají, někdy i trápí a stydí se zeptat dospělých.
Ve fondu NK ČR máme pro různé věkové kategorie např. tyto publikace:
Hlavni zahlavi       Petrovic, Jasminka
Nazev                Co mam vedet o sexu / Jasminka Petrovicova ; ilustroval Dobrosav Bob Zivkovic ; [ze srbskeho originalu ... prelozil Pavel Trojan]
Nakl. udaje          Havlickuv Brod : Fragment, 2005
ISBN                 80-253-0042-0 (broz.)
Edice                Po pravde & bez ostychu
Nazev                Encyklopedie pohlavniho zivota : 10-13 let / Jacqueline Kahn-Nathanova ... [et al.] ; ilustrace Martine Laurentova ; anatomicke kresby Ray Bret Koch ; [z francouzskeho originalu ... prelozila Tamara Rezacova]
Nakl. udaje          Praha : Slovart, 2003
ISBN                 80-7209-443-2 (vaz.)
Nazev                Encyklopedie pohlavniho zivota : 7-9 let / Christiane Verdouxova ... [et al.] ; ilustrace Philippe Daure ; [z francouzskeho originalu ... prelozila Tamara Rezacova]
Nakl. udaje          Praha : Slovart, 2003
ISBN                 80-7209-442-4 (vaz.)
Hlavni zahlavi       Trojan, Ondrej, 1958-
Nazev                Jak mluvit s detmi o sexu : radce pro rodice a ucitele / Ondrej Trojan
Nakl. udaje          Praha : Fragment, 2009
ISBN                 978-80-253-0833-2 (broz.)
Hlavni zahlavi       Laaser, Mark R.
Nazev                Jak mluvit s detmi o sexu / Mark Laaser ; [preklad Jana Vojtkova]
Nakl. udaje          Praha : Samuel, Biblicka prace pro deti, 2004
ISBN                 80-86849-03-1 (broz.)
Hlavni zahlavi       Giommi, Roberta, 1946-
Nazev                Jsem holka ; Jsem kluk / napsala Roberta Giommi ; ilustrovala Chiara Gobbo ; [z italskeho originalu ... prelozila Veronika Matiaskova]
Nakl. udaje          Praha : Mlada fronta, 2010
ISBN                 978-80-204-2081-7 (vaz.)
Nazev                Moje prvni knizka o sexu / Jose R. Diaz Morfa ... [et al. ; ilustrace Vane ; ze spanelskeho originalu ... prelozila Jaroslava Pauchova]
Nakl. udaje          Praha : Ottovo nakladatelstvi, 2009
ISBN                 978-80-7360-861-3 (vaz.)
Hlavni zahlavi       Smolikova, Katerina, 1949-
Nazev                Nez se dite zepta- : program sexualni vychovy deti predskolniho veku / Katerina Smolikova, Ruzena Hajnova ; [ilustrace Martina Spinkova]
Nakl. udaje          Praha : Portal, 1997
ISBN                 80-7178-132-0 (broz.) : Kc 59,00
Hlavni zahlavi       Pondelickova-Maslova, Jaroslava, 1927-
Nazev                Pohlavni zivot, neboli, Odpovedi na otazky, ktere si klades : Jaroslava Pondelickova-Maslova ; [ilustrace Jan Maget]
Nakl. udaje          [Praha] : Slovart, c2005
ISBN                 80-7209-702-4 (vaz.)
Nazev                Prichazi puberta / Henri Joyeux ; [z francouzskeho originalu ... prelozila Jana Svancarova]
Nakl. udaje          Praha : Portal, 2000
ISBN                 80-7178-490-7 (broz.) : Kc 85,00
Varianta nazvu       50 otazek a odpovedi pro chlapce a devcata od 10 do 13 let
Hlavni zahlavi       Uzel, Radim, 1940-
Nazev                Sexualni vychova / Radim Uzel
Nakl. udaje          Praha : Vzdelavaci institut ochrany deti, 2006
ISBN                 80-86991-69-5 (broz.)
Hlavni zahlavi       Chalke, Steve
Nazev                Umite se bavit se svym ditetem o sexu : [rodicovske minimum] / Steve Chalke ; ilustroval John Byrne ; [prelozila Eva Pospisilova]
Nakl. udaje          Praha : Albatros, 2002
ISBN                 80-00-01071-2 (broz.)
Hlavni zahlavi       Mares, Pavel, 1942-
Nazev                Uz vim, proc jsem tady / [autor Pavel Mares ; ilustrace Lenka Kubiasova]
Nakl. udaje          Praha : Tim 2,2, c2003
ISBN                 80-86805-00-X (vaz.)
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2012 08:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu