Knihovny mimo budovu
Text dotazu
Dobrý den,
zajímám se o "knihovny" mimo budovu samotné knihovny. Mám na mysli, dnes se rozšiřující knihovny na nádražích, mini knihovní budky nebo telefonní budky přetvořené na knihovny. A chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké informace o těchto "knihovnách"? Nebo například jejich mapování? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v katalogu Knihovny knihovnické literatury – bázi KKL (http://aleph.nkp.cz/cze/kkl) jsme nalezli pouze dva články, které se týkají tohoto typu knihoven:
* Salajková, Ilona. TZ Kniha do vlaku: na mikulovském nádraží si lidé mohou bezplatně půjčit knihy či časopisy. Knihovnický zpravodaj Vysočina [online], 2014, 14(4) [cit. 2015-04-10]. ISSN 1213-8231. Dostupné z: http://kzv.kkvysociny.cz/default.aspx?id=1775.
* Praha 6 má pouliční knihovnu. Bulletin SKIP, 2013, 22(1), s. 36. ISSN 1210-0927. Dostupné také z: http://bulletin.skipcr.cz/bulletin/Bull13_133.htm#ti.
Mnohem více informací je k dispozici na internetu, např.:
Knihovny na nádraží:
* http://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/nadrazni-knihovna-zprijemni-lidem-cestovani-20140927.html
* http://www.skipcr.cz/aktuality/kniha-do-vlaku-projekt-mestske-knihovny-mikulov-a-cd-1
* http://mikulov.knihovna.cz/news/kniha-do-vlaku2/
* http://www.novinky.cz/vase-zpravy/jihomoravsky-kraj/breclav/3453-27388-cestu-vlakem-si-mikulovsti-mohou-zprijemnit-knihou-pujcenou-ve-verejne-knihovnicce.html
* http://pardubice.idnes.cz/v-usti-nad-orlici-zridili-prvni-sousedskou-knihovnu-pc1-/pardubice-zpravy.aspx?c=A140429_115423_pardubice-zpravy_jah
* http://m.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/1383758
* http://revnicka-deska.webnode.cz/news/knihovna-na-nadrazi/
Knihobudky:
Existuje přímo projekt Knihobudka - http://www.knihobudka.cz/, na stránkách je také mapa knihobudek - http://www.knihobudka.cz/mapa/
* http://www.rozhlas.cz/zpravy/literatura/_zprava/v-cesku-se-otvira-dalsi-poulicni-knihovna-bude-v-telefonni-budce--1301106
* http://blog.o2.cz/2013/12/18/knihobudky-kdyz-telefonni-budky-funguji-jako-knihovny/
* http://my89.cz/knihovna-v-telefonni-budce-napad-za-vsechny-penize/
* http://www.lifemagazine.cz/navstivit-knihovnu-ve-stare-telefonni-budce-proc-ne/
* http://www.lidovky.cz/architekt-meni-telefonni-budky-v-new-yorku-na-verejne-miniknihovny-1pj-/design.aspx?c=A120227_150908_ln-bydleni_ter
* http://www.metro.cz/neobvykle-knihovny-dila-svetoznamych-autoru-najdete-v-telefonni-budce-13n-/metro-extra.aspx?c=A140228_143313_metro-extra_mpe
Mini knihovny:
Projekt Mini knihovny - http://mini.knihovna.cz/, na stránkách se nachází také mapa miniknihoven - http://mini.knihovna.cz/mapa.html
* http://www.inflow.cz/miniknihovny-do-ulic
Pouliční knihovny:
* http://www.prahamestoliteratury.cz/cz/aktuality/91-praha-6-ma-poulicni-knihovnu/
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/200759-poulicni-knihovna-je-otevrena-24-hodin-denne-7-dni-v-tydnu/
* http://respekt.ihned.cz/c1-58262360-poulicni-knihovna-1-0
* http://praha.idnes.cz/poulicni-knihovna-v-praze-6-ddj-/praha zpravy.aspx?c=A121023_113338_praha-zpravy_eb
* http://www.novinky.cz/cestovani/210012-ve-vidni-se-rozjela-poulicni-knihovna-ziskava-si-stale-vice-ctenaru.html
* http://kvcity.cz/galerie/poulicni-knihovna
* http://www.husuvsborolomouc.cz/Poulicni-knihovna.html
* http://www.tydenik-breclavsko.cz/poulicni-knihovna-je-take-v-breclavske-nemocnici/
Uvedené odkazy často pocházejí z novin, časopisů nebo dalších medií, mnohem více spolu s komfortnějším vyhledávacím rozhraním byste jistě našla v databázi Anopress. Jedná se o placenou plnotextovou multimediální databázi, která obsahuje články z českého tisku a plnotextové záznamy zpravodajských, publicistických a diskusních pořadů rozhlasu a televize s archivem až k roku 1996. Databáze je v Národní knihovně ČR přístupná zdarma uživatelům s platným čtenářským průkazem NK ČR buď ve Studovně periodik (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/studovna), nebo v Referenčním centru (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc). Databázi zpřístupňuje i řada dalších českých knihoven, informace byste vždy měla nalézt na webových stránkách dané knihovny.
Projekty pouličních knihoven již mnohem déle fungují v zahraničí, pokud byste měla zájem o nějaké odborné články, můžete využít databáze z oboru knihovnictví a informační vědy – např. LISA, LISTA nebo LISS (více informací na http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#lisa). Databáze jsou přístupné opět registrovaným uživatelům NK ČR s platným čtenářským průkazem z počítačů v budově knihovny nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu odkudkoliv (viz http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup/vzdal-pristup).
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.04.2015 19:56
Irena Pavlíčková píše:
Středa 22.04.2015 23:24
Dobrý den, vím, že těmto "miniknihovnám" se říká také knihotoče, další odkazy se dají najít také pod tímto názvem.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.04.2015 08:53
Děkujeme za Váš komentář a doplnění odpovědi.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu