knihovnictví v českých zemích v letech 1938 - 1945
Text dotazu
Dobrý den,
jsem studentka knihovnictví a pro diplomovou práci sháním údaje o knihovnách a knihovnictví v českých zemích v letech 1938 - 1945. Zajímá mě, zda bych ve fondu vaší knihovny k tomuto tématu mohla nalézt nějaké informace?
Prozatím čerpám údaje z časopisů Česká osvěta, Časopis československých/českých knihovníků; něco jsem našla v Lidové knihovně, Osvětové Moravě či v periodiku Knihy a čtenáři. Dále sháním výtisky Knihkupce a nakladatele z vymezeného období.
Co se týká monografií, více se tématem zabývá Jiří Doležal v knize Česká kultura za protektorátu: školství, písemnictví, kinematografie. Jinak se mi zatím nepodařilo nic vhodnějšího najít. Proto budu ráda za jakékoli další informace a tipy.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
K Vašemu tématu máme hodně literatury v našem fondu Knihovny knihovnické literatury Národní knihovny ČR, která se nachází ve 2. patře, místnost č. 239, otevírací doba po, út, čt, pá 9-19 h., středa 14-19, sobota 9-14 h.  Máme kompletní literaturu z oblasti knihovnictví a příbuzných oborů z české a slovenské provenience a výběrově zahraniční tituly. Dále máme všechna současná česká knihovnická periodika a samozřejmě i některá z období, o kterém se zmiňujete. Vše najdete na této adrese, kde si to můžete i objednat (je možno i přes MVS) http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=kkl, pod klíčovými slovy: dějiny knihoven, Česko, druh dokumentu: knihy. Vyjde 171 záznamů. Tak si můžete zadat i články.
Stačí Vám tato informace? Pokud byste ještě něco potřebovala, neváhejte se na nás obrátit.
PS: Z vlastní zkušenosti doporučuji tento titul Cejpek, Jiří, Kneidl, Pravoslav a Hlaváček, Ivan. Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích a vybrané kapitoly z obecných dějin. 1. vyd, dotisk - r. 1998. Praha: Karolinum, 1996. 192 s. ISBN 80-7184-163-3.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.09.2014 10:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu