Knihařství - prameny
Text dotazu
Dobrý den,
kde je možné nalézt prameny ke středověkému řemeslu knihařství a věcem okolo něj (lidé, dílny, apod.)
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
obdrželi jsme Váš dotaz na doporučení zdrojů k tématu knihařství.
Níže Vám posíláme základní přehled publikací dostupných z fondu Národní knihovny. U každého titulu naleznete link do katalogu či digitální knihovny.
Další vhodné publikace můžete vyhledávat pomocí Souborného katalogu zadáním klíčových slov zde: https://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc – katalog vyhledá související publikace a zároveň ukáže seznam knihoven, které mají titul k dispozici. Na stejném principu funguje i portál https://www.knihovny.cz/.
Doporučená literatura:
HEROUT, Emanuel. Knihařství. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1958. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1ced2d60-bf76-11e5-b5dc-005056827e51
VAKRČKA, Alois. Knihařství: technologie ruční vazby pro obor knihař, knihařka. Praha: SNTL, 1975. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3e24d0d0-0ab4-11e6-93aa-005056827e51
KOUDELKA, Oldřich. Dělnické knihařství v životě a práci padesáti let: 1897-1947. V Praze: Dělnické knihařství, 1947. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2b367eb0-f21a-11e3-b72e-005056827e52
BRADÁČ, Ludvík. Knihařova technologie: Co má věděti knihař o svých materiálech : (Příručka k mistrovským zkouškám). V Praze: Česká grafická Unie, 1941. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:eaa13650-c018-11e5-b5dc-005056827e51
MAREK, Josef. Učebnice knihařství: Obrázky původní. V Praze (Vinohrady, Slovenská 19): Jos. Marek, 1924. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0648ed60-10c2-11e4-8f64-005056827e52
DOLEŽAL, Jaroslav a Československá společnost pro šíření politických a vědeckých znalostí. Vazby knih: určeno knihařům-samoukům a učitelům i žákům pro knihvazačskou teorii i praxi v rámci polytechn. vyučování. Praha: SNTL, 1961. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:4d68e070-290d-11e4-8e0d-005056827e51
PŘIBÍKOVÁ, Jana. Dekorativní knihařské papíry. Kadaň: Přibíková, 2004. ISBN 80-239-3021-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dd3b5c50-79ea-11e3-b0d1-005056827e51
ŠALDA, Jaroslav. Materiály knihtiskové, ofsetové, hlubotiskové a knihařské. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1957. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:d41f2fc0-50f6-11e7-aac4-005056827e51
BAUER, Eduard, František HANZELÍN a Jaroslav KŘÍŽ. Knihařské stroje: popis, seřizování a údržba : určeno pracovníkům v polygrafickém provozu, opravářům a mechanikům. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1960. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bb4a5810-06f3-11e6-a611-005056827e51
SMITH, Philip. Čtyři roviny knihařského uměleckého řemesla =: Four levels of book art making. Brno: Knihař, 2003. ISBN 80-86292-11-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:32f021b0-cc0f-11e2-b6da-005056827e52
HYBNER, Jan. Elementy knižní vazby. Vydání první. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2017. 123 stran. Knihařem snadno a rychle. ISBN 978-80-87989-35-7. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002891649&local_base=NKC
Zapomenuté knihařské dovednosti. První vydání. Praha: Pavel Káňa - vydavatelství Knihař, 2015. 324 stran. Základní řada odborných publikací; 14. svazek. ISBN 978-80-86292-83-0. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002765257&local_base=NKC
KÁŇA, Pavel. Knihařské závody, národní podnik: deset let v Praze 1947-1957. 1. vyd. Praha: Knihař, 2013. 118 s. Základní řada odborných publikací; sv. 14. ISBN 978-80-86292-52-6. https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002440004&local_base=NKC
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.03.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu