Kniha tanců
Text dotazu
chtěla bych se zeptat jestli nemáte knihu tanců pro
začátečníky.... předem děkuji za odpověd
Odpověď
Dobrý den,
publikace o tancích zaměřené přímo na začátečníky jsme v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nalezli pouze dvě, jedná se o starší dokumenty:
* Správně snadně tančit pro začátečníky a pokročilé / [Napsal] Rudolf Trojan ; [Ilustrace provedl J.J. Kamenický]. Brno: nákladem vlastním, 1946 (Typos). 109-[II] s.; 8°
* Moderní tance: učebnice pro začátečníky: fox, tango, waltz, slow-fox / J. Libiger; kresby K. Kučera. Přerov: J. Libiger, 1940 (Obzor). 123 s.: il.; 15 cm.
Domníváme se, že by případně mohly být vhodné také následující příručky:
* KOS, Bohumil. Lidové a společenské tance. Praha: SPN, 1980 (SČT 17). 161 s.: noty; 4°.
* KOMORA, Juraj. Metodika nácviku latinskoamerických tancov. Bratislava: Osvetový ústav, 1987. 116 s.; 29 cm. (Záujmová umelecká činnosť).
* KONEČNÝ, Dušan. Minimum do tanečních. Praha: Olympia, 1996. 72 s: il.; 15 cm. ISBN 80-7033-409-6.
* společenské tance * příručky
* Národní společenské tance: materiál pro kroužky společenského tance, taneční hodiny, zábavy a plesy: [sborník] / sest. kolektiv pracovníků a spolupracovníků Ústředního domu lidové tvořivosti; úvod [naps.] vedoucí kol. Liběna Hrkalová; hud. spolupracoval Rudolf Myška; kresby a půdorysné obr.
Zora Doleželová; schemata tanečních figur: Cyril Zálešák. Praha: Orbis, 1955 (Knihtisk 01). -- 165, [ii] s.: il., noty; 24 cm.
Resumé: Příručka k nácviku je rozdělena do čtyř oddílů. První probírá základní společenské tance (polka, valčík, kvapík), druhý nově zpracované národní společenské tance (obkročák, sousedská, šotyška, čardáš), třetítance vhodné k předtančení (polonéza, mazurka, lidová čtverylka-šaroš), čtvrtý krajové společenské tance (kolečko, ruská polka, zatáčaný, kola). Jedna kapitola je věnována volbě vhodného obleku k tanci. Připojeny jsou odkazyna odbornou literaturu a seznam tištěných hudebních skladeb, vhodných k doprovodu jednotlivých tanců.
* Tance lidové české - příručky k nácviku * Tance společenské české - příručky k nácviku
* REDGRAVE, Colette. Naučte se tančit: společenské tance krok za krokem. [Praha]: Slovart, 2008. 96 s.: barev. il.; 28 cm. ISBN 978-80-7391-196-6.
* Popisy společenských tanců pro základní a pokračovací kursy / Autor: [kol.]. Praha: Ústř. dům lid. tvořivosti, 1959. [8], 123, [2] s.; příč. 8°. (Metodické a repertoárové listy pro společenský tanec a lidovou zábavu; Čís. 8).
* CHRASTIL, Josef; MAJOROVÁ, Milena. Smím prosit? : základy společenských tanců. Praha: MF, 1958 (Mír 22). 126, [4] s. ; příč. 8°. (Dobrý vítr ; Sv. 4)
Resumé: Kromě krátkého přehledu vývoje tance a správného společenského chování popisuje knížka základní figury standardních (valčík, polka, waltz, slowfox, quickstep), latinských (tango, rumba, samba, passo doble) a nejnovějších tanců.
Informace o možnostech výpůjčky v NK ČR jsou v elektronickém katalogu u každého dokumentu uvedeny pod ikonou Exempláře, registrovaní uživatelé knihovny mohou prostřednictvím katalogu zadat také online požadavek na výpůjčku. U některých starších dokumentů mohou být k dispozici pouze informace o exemplářích v Národním konzervačním fondu (NKF), který se běžně nezpřístupňuje, exempláře s možností prezenční výpůjčky do studovny je třeba dohledat v naskenovaných lístkových katalozích (https://retris.nkp.cz/).
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 07:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu