kniha o Rusku, Obrazy z Rus (?)
Text dotazu
Fr.Lad.Čelakovsý-kniha o cestě po haliči a rusku vydaná před r.1847, chtěl bych se dopátrat jak se dílo skutečně jmemovalo, když jsme různě debatovali na vojně za služby u ptp tom kdo jakou knihu četl,zmínil jsem se této knize že jsem ji četl a velmi mně v ní zaujala stať, ve které spisovatel debatuje o židovské otázce s jedním židem. u politruka jsem byl seřván a kniha byla v domě mojích rodičů zabavena. ptám se proč.,-
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že nejde o knihu Fr. Lad. Čelakovského, který nejspíše v Rusku nebyl a v bibliografii podobný titul nemá, ale o Obrazy z Rus Karla Havlíčka Borovského. KHB v létě 1842 podnikl se dvěma polskými studenty cestu po Haliči, poté na doporučení P. J. Šafaříka cestoval do Ruska. Odsud se do Čech vrátil v r. 1844. Črty z Ruska vycházely za jeho života časopisecky po jeho návratu (Květy, Česká včela, Česopis českého muzea), knižně byly vydány až posmrtně (1886) jako Obrazy z Rus.
Do knihy bohužel momentálně nemůžeme nahlédnout, protože knihovna je zavřená a nemáme přístup do skladů. Nicméně na internetu najdete části brazů z Rus:
http://citanka.cz/toCP1250.en/havlicek/rustoc.html .
Prameny:
- bibliografické databáze http://sigma.nkp.cz/F
- Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1985- . -- sv. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.10.2007 10:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu