Kniha Emila Zoly, která není k dostání
Text dotazu
Dobrý den,
už dlouho mě trápí jistý problém. Jedním z mých srdcových autorů je Émile Zola. Především cyklus z rodiny Rougonů a Maquartů se mi převelice líbí. Má 20 dílů. Bohužel však v naší zemi vycházely jen vybraná díla z tohoto cyklu a jen snad za první republiky vyšel tento cyklus celý. V dnešní době opět můžeme najít díla Zoly, ale zase ne všechny knihy z tohoto cyklu. A tady je ten problém. Jedna z knih od E. Zoly, která se řadí do tohoto cyklu byla vydána pouze co vím v roce 1884 a pak v roce 1923 a od té doby už ani jednou. Jedná se o knihu, jejíž název se překládá jako Život a milování popřípadě Radost ze života. Právě tato kniha není nikde k dostání a to mě moc mrzí. Mám ji tedy ve slovenštině, kdy vyšla pod názvem Radosť žiť, ale já bych jí moc chtěl v českém znění.
Chtěl bych se tedy zeptat, zda náhodou neexistuje nějaký archiv nebo nějaká možnost, jak se dostat k překladu této knihy? Protože jsem se ptal různých nakladatelství a ty nemají v plánu ani v zájmu toto dílo vydat, tak jsem se zamyslel nad tím, jak vlastně takové vydavatelství shání licenci a překlady (jelikož v jiných knihách píší poznámky, že vychází z překladů z minulosti).
Proto se ptám, nenapadá Vás nějaký způsob, jak se k této knize či k textu této knihy dostat?
Děkuji předem za odpověď a přeji mnoho úspěchů.
Odpověď
Dobrý den,
pokud budete chtít získat knihu Život a milování od Emila Zoly, největší šanci budete mít pravděpodobně v antikvariátech. Existuje stránka http://muj-antikvariat.cz/, která sdružuje nabídku více než 130 antikvariátů. Ačkoli jsme zde tuto knihu nenašli, je možné si v antikvariátech objednat tzv. hlídací službu, tj. majitel antikvariátu se při výkupu bude na tuto knihu zaměřovat, a kdyby ji objevil, tak ji pro Vás koupí, příp. ji může i cíleně shánět.
Kniha je také ve fondu Národní knihovny ČR. Pro naše čtenáře je dostupná pro prezenční studium v NK ČR. Pokud byste měl zájem, můžeme Vám vyhotovit také její papírovou kopii. Cena za jednu stranu A4 černobíle je 2,50 Kč (kniha je malého formátu, tzn. na jednu stranu A4 se vejdou 2 strany originálu). Kniha má cca 175 stran. V případě pořízení kopií je kromě reprografických služeb dále účtován poplatek 30 Kč za přípravu předlohy. Kopie je možné si vyzvednout osobně v NK ČR nebo je poslat poštou (balné 35 Kč a poštovné dle tarifu České pošty).
Kopie jsou dle zákona 121/2000 Sb. určeny výhradně k osobní, vědecké nebo studijní potřebě objednavatele.
Podle Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/F) je kniha také ve fondu Vědecké knihovny v Olomouci (sign. 605.927). Dle Jednotné informační brány (http://www.jib.cz/) je dále v Krajské knihovně Karlovy Vary (http://www.knihovnakv.cz/).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.10.2015 08:00
Ondřej píše:
Pondělí 25.04.2016 13:18
Tazatele asi zklamu: Co je mně známo, tak La Joie de vivre z cyklu Rougon-Macquartů česky nevyšla nikdy.
Petr píše:
Pondělí 06.05.2024 11:22
Dotaz jsem našel náhodou - mám výtisk z r. 1923.
Martin píše:
Pondělí 21.10.2024 21:58
dobry den, nabizite ho? dekuji
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu