kniha Alexandr Suvorov "Všecko bylo jinak"
Text dotazu
Popis průběhu 2. světové války v SSSR
Odpověď
Dobrý den,
debatě o skutečném průběhu 2. světové války v SSSR se věnovali ruští a další historici po vydání knihy Victora Suvorova Icebraker: Who Started the Second World War? , která vyšla v roce 1990 v Londýně. Suvorov byl pseudonym pracovníka sovětské zpravodajské služby V. B. Rezuna, který v roce 1978 uprchl na Západ. Ruské vydání této knihy vyšlo v roce 1992 a jeho argumenty poté převzali a dále propracovali  četní ruští historikové. Shrnutí výsledků debaty - z hlediska kritického vůči Suvorovovi a jeho stoupencům - viz. T. J. Uldricks, " The Icebraker Controversy: Did Stalin Plan to Attack Hitler?", Slavonic Review, roč. 58, č. 3, podzim 1999.
Zdroj: ROBERTS, Geoffrey. Stalinovy války: od světové války ke studené válce (1939-1953). 1. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2008. 539 s. ISBN 978-80-7381-375-8.
Pokud budete mít zájem o kopii článku, rádi Vám článek zprostředkujeme. V běžně dostupné literatuře jsme větší podporu tohoto tvrzení nenalezli.
Dále se můžete obrátit na Vojenský historický ústav: http://www.vhu.cz/knihovna/ , který zaměstnává řadu odborníků se znalostí této problematiky.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.06.2015 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu