klokan obrovský
Text dotazu
Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat jak jak se rozmnožuje klokan obrovský
PROSÍM JESTLI TO VÍTE TAK MI POŠLETE ODPOVĚĎ DO 7.5.2009 POTŘEBUJI TO DO ŠKOLY DĚKUJI
Odpověď
Dobrý den, klokani a další zástupci řádu vačnatců stejně jako ostatní savci (s výjimkou
ptakořitných) rodí mláďata a mají mléčné bradavky k jejich kojení. Na rozdíl od ostatních živorodých savců (placentálních savců) se však liší tím, že se mláďata rodí ve velmi raném stadiu vývoje, vlastně nedonošená, a místo aby dozrávala v děloze vyživována prostřednictvím placenty, krmí se ve vaku mlékem.
Oproti samicím placentálních savců, které mají jednu dělohu a pochvu, mají samice klokanů zdvojený systém se dvěma dělohami, každá s vlastní boční pochvou - vagínou. Mládě při porodu prochází odděleným středním porodným kanálem (centrální vagínou). Tato trubice se u klokanů vytváří před prvním porodem a přetrvává celý život. Samci klokanů mají penis na konci rozeklaný, zřejmě k zavedení semene do obou pochev. Březost u klokana obrovského trvá 36 dnů. Většinou se narodí jedno mládě, které je velmi malé, holé a slepé. Pomocí drápků na předních nohách se mládě doplazí srstí matky až do vaku, kde se přisaje k prsní bradavce. Bradavka se prodlouží, její konec zduří a mláděti srostou ústní koutky, takže visí pevně na bradavce. Mládě ještě nemůže samo sát a samice mu sama několikrát za den vstříkne mléko do tlamičky. Mláďata klokana obrovského poprvé opouštějí vak asi po 11 měsících, mateřské mléko však sají až do věku 18 měsíců.
Pokud dojde k oplození dalšího vajíčka ještě během doby, kde je mládě ve vaku, nové embryo zůstává v děloze v klidu do chvíle, než předešlé mládě opustí vak.
Použité zdroje:
* Encyklopedie zvířata od A do Z. Ostrava: Blesk, 1993. Str. 164. ISBN 80-85606-22-4.
* Zvíře / hlavní redaktor David Burnie ; [z anglického originálu ... přeložil Jiří Šmaha]. V Praze : Knižní klub, 2002. Str. 91. : barev. il. ; 40 cm. ISBN 80-242-0862-8 (váz.). ISBN 802420862-8 (chyb.)
* Savci. 1, Ptakořitní, vačnatci, bércouni, hmyzožravci, letouni, letuchy, tany, primáti, chudozubí, luskouni, hrabáči, zajíci / [autoři Horst Hagen ... et al. ; z německého originálu ... přeložili Rudolf Rada a Libor Škoda]. V Praze : Balios, 2001. Str. 52. : barev. il. ; 31 cm. ISBN 80-242-0481-9.
Podrobnější informace naleznete v:
* Obratlovci : savci, ptáci, obojživelníci, plazi : encyklopedický průvodce světem zvířat. Praha : Nakladatelský dům OP, 1994 (tištěno v Singapuru). Str. 64-65. ISBN 80-85841-08-8 (váz.)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klokanovit%C3%AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/Va%C4%8Dnatci.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.05.2009 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu