Klokan
Text dotazu
Čím se živí klokan ? Jak se rychle dokáže pohybovat ?
Odpověď
Dobrý den,
klokani patří mezi býložravce. U některých druhu klokanů jsme nalezli v literatuře podrobnější charakteristiku jejich potravy:
klokan Matschieův (listy, výhonky, plody), klokan páskovaný (potravu tvoří z 50% trávy doplněné luštěninami a jinými rostlinami), klokan znamenaný (spadané listí, bobuloviny, trávy, orchideje, kapradiny), klokan skalní (tráva, byliny, plody, určité druhy listů), klokan rezavý (hlavni potravou v období sucha je tuhá kapradina nardoo (Marsilea crenata), dále se živí trávou a ostřicí), klokan bažinný (byliny, zemědělské produkty, ale také různé, pro člověka a pasoucí se zvířata jedovaté rostliny, jako např. introdukovaná tsuga), klokan pruhovaný (byliny, vegetační vrcholy spinifexu), klokan stromový (listy, různé plody), klokan rudý (výhony trav, byliny, listy), klokan quokka (listy, tráva, plody), klokan horský (ostřice, tráva a další rostliny)
Určit rychlost, jakou se klokani pohybuji, není tak snadné. Existuje 54 současných druhu klokanu, z nich již 4 byly vyhubeny. Některé druhy klokanu žiji na stromech a na skalách, hlavně stromové druhy i dobře šplhají. V takovýchto případech jsme spise nalezli informace o délce a výšce skoku než o rychlosti (např. u klokana skalního jsou jednotlivé skoky až 4 m, u klokana stromového byly pozorovány skoky z výšky i vice než 15 m nebo také ze stromu na strom, stromový klokan Matschieuv běžně skáče z větve na větev při vzdálenosti 2 m a údajně seskočí ze stromu na zem až z výšky 18 m).
Kromě skákání po zadních nohách se klokani pohybuji i po všech čtyrech končetinách. Například klokan velký (nazývaný též západní) při pomalém pohybu běží houpavými plavnými skoky jako zajíc, používá při tom  všechny čtyři končetiny a ocas jako oporu a po zadních nohách skáče jen ve vysoké rychlosti.  Rychlost, kterou vyvine klokan rudý, je uváděna v rozpětí od 48 km/h do 65 km/h, podle některých pramenů  skákáním urazí až 80 kilometru za hodinu. Klokan rudý také drží rekord ve skoku do dálky (12,8 m) i do výšky (3,1 m). Klokan obrovský na útěku může krátkodobě dosáhnout až rychlosti 88 km/h a provádět skoky přes 9 m dlouhé a ve výjimečných případech  3 m vysoké. U jednoho klokana obrovského byl naměřen skok  dlouhý 13,5 m. Pověst jednoho z nejrychlejších klokanů má klokan irma.
Použité zdroje
ANDĚRA, Miloš. Savci. 1, Ptakořitní, vačnatci, chudozubí, hmyzožravci .... Praha : Albatros, 1997. s. 42-48. ISBN 80-00-00541-7.
CISZAK, Danuta. Rekordy ze světa zvířat. Havlíčkův Brod : Fragment, 2003. s. 22-23. ISBN 80-7200-179-5.
Zvíře. V Praze : Knižní klub, 2002. s. 99-101. ISBN 80-242-0862-8.
Savci. [1], Ptakořitní, vačnatci, bércouni, hmyzožravci, letouni ... V Praze : Balios, 2001. s. 44-53. ISBN 80-242-0481-9.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2008 17:36
capicka capicová píše:
Pondělí 24.10.2016 17:10
Je to zaujímavé a mohl bych tam být popsán i KLOKAN BENNETOV.
PSK - admin píše:
Úterý 25.10.2016 11:41
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na Vaši e-mailovou adresu, služba PSK.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu