Klenčí pod Čerchovem
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je význam názvu městysu Klenčí a kopce Čerchov?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz:
Klenčí pod Čerchovem
1. KLENČÍ POD ČERCHOVEM v r. 1869-1910 pod názvem Kleneč obec v okr. Domažlice, v r. 1921-1930 pod názvem Kleneč pod Čerchovem obec v okr. Domažlice, od r. 1950 obec v okr. Domažlice. Viz Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. II. díl, Abecední přehled obcí a částí obcí v letech 1869–2005. Praha: Český statistický úřad, 2006, s. 227. ISBN 80-250-1311-1. ISBN 80-250-1277-8 (soubor). – Signatura SVK PK: 32A12559-2.
2. Stč. [staročeský] tvar tohoto MJ [místního jména] byl nejspíše Kleničie. Ten vznikl z kollekt. kleničie = klenicový les, jež máme doloženo z 1. 1570–78: javoří a kleničí a lipí žádných v lesích panských roubovati nemá na drva […], a to opět z appell. stč. klenicě, ě, f. 'cornus, poricus' […], srov. u J[un]g[manna]. II, 63 klen, demin. klenek, kleník, klenka et klenice, strom acer platanoides, der Leinbaum. […] Viz PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách: jejich vznik, původní význam a změny. Díl 2., CH–L. Praha: Česká akademie věd a umění, 1949, s. 235. – Signatura SVK PK: 116747-2.
3. […] MJ [místní jméno] vzniklo ze stč. kleničí „klenicový  porost"  (stč.  klenicě „babyka") a znamenalo  „ves u babykového porostu" . Dnešní podoba jména se vysvětluje zánikem samohlásky -i- v nepřízvučné druhé slabice -ni- […], k němuž docházelo v chodském dialektu asi od pol. 16. století (1565 z Klencže) zároveň s přechodem k podobě Kleneč (tak úředně ještě r. 1945). […] Viz LUTTERER, Ivan a ŠRÁMEK, Rudolf. Zeměpisná jména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku: slovník vybraných zeměpisných jmen s výkladem jejich původu a historického vývoje. 2. vydání. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2004, s. 127. ISBN 80-7311-025-3. – Signatura SVK PK: 31B37009.
4. Klenčí, stř. [střední rod], staré tvary Kleničie, Kleničí; v něm. Clenitsch, Clenitz /název od lenkového lesa; klenk, klenek i klenka, spis. klen = javor horní/ […]. Viz JINDŘICH, Jindřich. Chodský slovník. Sestavil Josef Kotal. Plzeň: Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, 2007, s. 133. ISBN 978-80-86944-17-3. – Signatura SVK PK: 31B24345.
Další:
BAAR, Jindřich Šimon. Končiti, skončiti, dokončiti. – Klenčí. Naše řeč. 1923, roč. 6, č. 4, s. 111–112. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:306f4fa7-4c3e-11e1-1418-001143e3f55c.
Kleneč pod Čerchovem. Naše řeč. 1922, roč. 6, č. 1, s. 14–15. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:2fc77686-4c3e-11e1-1418-001143e3f55c.
PROFOUS, Antonín. Klenčí či Kleneč pod Čerchovem? Naše řeč. 1923, roč. 6, č. 7, s. 193–204. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:306f4ff9-4c3e-11e1-1418-001143e3f55c.
PROFOUS, Antonín a BAAR, Jindřich Šimon. Klenčí, či Kleneč? Naše řeč. 1924, roč. 8, č. 4, s. 109–110. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:31102381-4c3e-11e1-1418-001143e3f55c.
TEPLÝ, František. Klenčí, či Kleneč? Naše řeč. 1923, roč. 7, č. 8, s. 236–237. ISSN 0027-8203. Dostupné také z: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:306f5024-4c3e-11e1-1418-001143e3f55c.
Čerchov
5. […] jméno pomístní, tj. […] pozemky, které kdysi patřily jisté osobě (les Čerchov – z osobního jména Črch/Čerch). […]
[…] Protože tako staročeská OJ [osobní jména] jsou doložena pouze OJ Črch a Čerch, nikoliv Črk a Čerk, jmenovala se hraniční hora u Domažlic s největší pravděpodobností od počátku Čerchov = Čerchův les, vrch apod., nikoliv Čerkov. […] Viz OLIVOVÁ-NEZBEDOVÁ, Libuše a kol. Pomístní jména v Čechách: o čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha: Academia, 1995, s. 63, 254. ISBN 80-200-0554-4. ISBN 80-901072-8-1. – Signatura SVK PK: 31A65077.
Význam zkratky: SVK PK  Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, p.o., katalog dostupný na https://aleph.svkpk.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Domažlice
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
05.08.2020 06:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu