Klávesnice Z a Y
Text dotazu
Dobrý den,
je pravda, že pozici Z a Y na klávesnici změnili nacisté stejně jako jízdu autem vpravo namísto vlevo? Nemůžu dohledat vzhled české klávesnice před rokem 1938.
Odpověď
Dobrý den,
česká klávesnice vychází z německy psacích strojů, které se k nám dovážely koncem 19. století, kdy české země byly součástí Rakousko-Uherska. Německy mluvící země začaly používat klávesové rozložení QWERTZ namísto původního QWERTY a to údajně proto, že se v německém textu častěji vyskytuje písmeno Z než Y. Toto rozložení se používalo i z hlediska zatížení rukou při psaní textu. Proto došlo k onomu prohození a písmeno Y se umístilo stranou na kraj klávesnice. Jelikož se v českých zemích v dané době psalo více německy, tak se používání QWERTZ přijalo.
Tyto informace potvrzuje například Ottův obchodní slovník vydaný roku 1917, v němž je u hesla „psací stroje“ popsána klávesnice pro česko-německé písmo s rozložením QWERTZ. Zároveň je zde ukázka psacího stroje Smith & Bros, kde je (sice hůře čitelně, ale přesto viditelně) stejné rozložení.
O tom, že by toto rozložení zavedli nacisté, nenacházíme ve zdrojích žádnou informaci.
Použité zdroje
PAZOUREK, Josef. Ottův obchodní slovník: redaktor Josef Pazourek. Praha: J. Otto, [1917], s. 1071. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:3e3161f0-e14b-11e7-adb0-005056825209.
Historie klávesnice. Online. Česká klávesnice. 2007. Dostupné z: http://www.ceskaklavesnice.cz/historie. [cit. 2024-08-19].
Rozložení kláves. Online. Wikipedie: Otevřená encyklopedie. 2023. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/w/[…]3%A1ves&oldid=23353451. [cit. 2024-08-19].
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.08.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu