Klasifikaci sociálně pedagogických jevů
Text dotazu
Prosím o radu, jaká je klasifikace sociálně patologických jevů podle J.A.Bláhy. A další dotaz co je Ideová droga ? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ve své knize Sociologie / Inocenc Bláha. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1968. -- 433, [5] s. ; 8°, v části nazvané Sociální patologie, neuvádí Arnošt Inocenc Bláha žádné striktní dělení sociálně patologických jevů. Vyjadřuje názor, že jevy jako alkoholismus, prostituce, atd nejsou zcela po právu označovány jako jevy sociální. Sociální patologie by měla spíše pojednávat o poruchách sociálních procesů a sociálních zřízení. Poté zde rozepisuje jednotlivé poruchy-poruchy zřízení rodinného, problém sociálního napětí, sociální diskrimance, poruchy zřízení hospodářského a úchylné fungování zřízení kulturních.
Pojem "ideová droga" jsme našli pouze v rozhovoru s Tomášem Halíkem,
citujeme: "Osvícenectví slibovalo "dospělost", ale dnešní bezbožník mi často připadá víc infantilní než středověký křesťan - což se např. projevuje v potřebě tišit strach z prázdnoty chemickými i ideovými drogami - jak kdosi řekl: "opium je náboženstvím pro lid".
Pro plný text viz. http://www.halik.cz/rozhovory/respekt_cervenec2001.php .
Žádný jiný odkaz,který by vysvětloval či aspoň zmiňoval tento pojem, jsme na internetu ani v publikacích dostupných v NK ČR nenašli.
Použitá literatura a další monografie A.I.Bláhy dostupné v NK ČR:
Sociologický slovník / Raymond Boudon ... [et al.] ; překlad Vladimír Jochmann. -- 1. české vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackého, 2004. -- 253 s. ; 21 cm
Sociologický slovník / Jan Jandourek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Portál, 2001. -- 285 s. ; 21 cm
Velký sociologický slovník / [vedoucí redakční skupiny Jiří Linhart, Alena Vodáková ; editor Pavel Klener]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 1996. -- 2 sv. ; 28 cm
Přehled děl A.I.Bláhy naleznete prostřednictvím online katalogu NK ČR, do pole autor stačí zadat jeho jméno. Většina publikací je dostupná prostřednictvím naskenovaného katalogu-Katifu, na adrese http://katif.nkp.cz/ .
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.01.2008 17:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu