Kiviové
Text dotazu
Dobrý den, někde jsem se dočetl, že kiviové (Apterygiformes) jsou slepí. Přijde mi to jako nesmysl.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ptáci řádu Apterygiformes, tedy kiviové, nejsou zcela slepí. Jejich zrak je ovšem značně oslabený. Mají malá očka, s nimiž vidí za denního světla pouze přibližně na vzdálenost 60 centimetrů. V noci je jejich zrak o něco výkonnější, neboť se jedná o zvířata, která shánějí potravu za šera a v noci. V této době vidí až na 2 metry.
Při hledání potravy spoléhají tito novozélandští endemitní živočichové spíše na svůj čich. Spolu se supy jsou výjimkou v ptačí říši. Kiviové mají nozdry umístěné na konci dlouhého zobáku, což jim napomáhá hledat červy a lesní plody v půdě. Dlouhý zobák používají také jako páku při jejich vytahování.
Použité zdroje:
* ŠŤASTNÝ, Karel, HUDEC, Karel a BEJČEK, Vladimír. Ptáci. (1), Pštrosi, tinamy, tučňáci, potáplice, potápky, trubkonosí, veslonozí, brodiví, plameňáci, vrubozubí, dravci, hrabaví. 1. vyd. Praha: Albatros, 1998. 143 s. Svět zvířat; sv. 4. ISBN 80-00-00579-4.
* ALDERTON, David. Ptáci všech kontinentů: ilustrovaná encyklopedie: barevné ilustrace a fotografie více než 1600 běžných i vzácných druhů ptáků, jejich prostředí a chování. Vyd. 1. Praha: Reader's Digest Výběr, 2009. 512 s. ISBN 978-80-86880-98-3.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2014 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu