kinematografie
Text dotazu
Kdy byla první kinematografická produkce v Berlíně?
Odpověď
Publikace Kronika filmu uvadi v souvislosti s prvni kinematografickou produkci v Berline nasledujici data:
Kronika filmu. Praha : Fortuna Print, 1995. s. 8. ISBN 80-85873-39-7
22.2.1895 - Ottomar Anschuetz (Anschütz), vynalezce tachyskopu (rychlovidu), predvadi v Berline 300 platicim divakum 40 obrazovych kotoucu 1.11.1895 - bratri Max a Emil Skladanowsti predvadeji v berlinskem variete Wintergarten "ozivle obrazy": nafilmovane jarmarecni atrakce a poulicni sceny. Skladanowsti k tomu pouzivaji bioskopu, ktery pracuje pomoci dvou projektoru a dvou filmovych pasu 26.4.1896 - nemecka kinematograficka spolecnost otevrela v Berline ve Wilhelmovych halach prvni filmovy promitaci sal, ktery byl vybaven kinematografem dovozenym z Francie 19.9.1896 - nemecky producent Oskar Messter prebira vedeni filmoveho predvadeciho salu ve Wilhelmovych halach v Berline. Pro promitani vyuziva projekcni pristroj vlastni vyroby.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2008 18:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu