Když nebyl opalovací krém
Text dotazu
Dobrý den
Jak se lidé chránili před sluncem, před vynalezením opalovacích krémů? Zajímaly by mne různé prostředky používané v naší oblasti a jestli byly účinné.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
před sto lety ještě opalovací krémy neexistovaly, ale lidé se po celou svou historii snažili chránit před slunečním zářením různými způsoby. Předci Homo sapiens, kteří pravděpodobně žili v Africe, měli tmavou pleť s přirozeným melaninem poskytujícím ochranu před sluncem. Jak se raní Homo sapiens začali postupně stěhovat do chladnějších a severnějších oblastí s nižší úrovní slunečního záření, ztráceli postupně svou přirozenou pigmentaci a odtud pramení snaha se před slunečním zářením chránit.
Starověcí Egypťané používali rýžové otruby, jasmín a lupinu k blokování účinků slunce. Často totiž byla v té době bílá pleť znakem privilegovaných, zatímco opálení bylo spojováno s prací venku. To pak platilo i dalších historických etapách. Staří Řekové zase využívali olivový olej k ochraně své pokožky před sluncem a k péči po sluneční expozici. V Indii kolem roku 500 př. n. l. se používal zinek jako fyzická bariéra proti slunci. V jihovýchodní Asii byly různé varianty kónických klobouků, jako je vietnamský nón lá, běžným ochranným prostředkem proti slunci.
V polárních oblastech používali raní obyvatelé Kanady, Aljašky, Sibiře a Grónska brýle z kůže, kostí, slonoviny nebo dřeva proti sněžné slepotě. Vikingové a raní Skandinávci zase používali oční linky z antimonu a dalších ingrediencí k redukci slunečního oslnění. Což lze považovat za první sluneční brýle.
V západní Evropě 16. století nosily ženy z vyšší třídy visardy, děsivé černé sametové masky, které držely na místě tím, že svíraly mezi zuby korálek nebo knoflík přišitý na zadní straně. Opět důvodem byla snaha o zachování bílé pleti. Barmské ženy používaly Thanaku, pastu z kůry stromu Limonia acidissima, jako ochranu proti slunci.
Kromě toho byly také používány slunečníky, které se v mnoha částech světa objevily nezávisle na sobě. Slunečníky z palmových listů používala např. starověká asyrská šlechta. Ty se také objevily ve staré Číně a později se rozšířily do Řecka a Říma. Ve středověku slunečníky téměř zmizely, ale renesance je znovu přinesla do Evropy.
Vycházel bych z toho, jak lidé chodili oblečení a zda nosili pokrývky hlavy v daném období v našich zeměpisných šířkách a z toho by šlo něco dovodit, ale konkrétní zmínky, co sloužilo specificky jako ochrana před sluncem se mi dohledat nepodařilo.
Použité zdroje
DRISSI, Madeeha; CARR, Emily a HOUSEWRIGHT, Chad. Sunscreen: a brief walk through history. Online. Baylor University Medical Center Proceedings. 2022, roč. 35, č. 1, s. 121-123. ISSN 0899-8280. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/08998280.2021.1966602. [cit. 2024-05-23].
BAILEY, Austin. Sun protection through the ages. Online. Heifer International. 2020, May 15, 2020. Dostupné z: https://www.heifer.org/blog[…]-the-ages-infographic.html. [cit. 2024-05-23].
ZELENKA, Jan a KOŠUTOVÁ, Kateřina M.. Pralidé před 10 000 lety: Proč nepotřebovali ochranu před sluncem a UV zářením? Online. 21. století. 6. 1. 2023. Dostupné z: https://21stoleti.cz/[…]/. [cit. 2024-05-23].
LACKOVÁ, Zdena. Ochrana před sluncem. Věděli jste, že prvních 500 krémů vyrobili Australané? Online. Deník.cz. 16. 12. 2023. Dostupné z: https://www.denik.cz/zdravi/opalovaci-krem-historie.html. [cit. 2024-05-23].
ŠÍR, Vladan. Od palmových listů k slunečníku. Jak probíhal vývoj? Online. Lidovky.cz. 26. července 2016. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/rela[…]_104939_ln-zajimavosti_ape. [cit. 2024-05-23].
SNELLGROVE, Karolína. Jak bojovali se sluníčkem naši předci? Palmovými listy i smaragdem. Online. IDnes.cz. 6. srpna 2017. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/rela[…]_104939_ln-zajimavosti_ape. [cit. 2024-05-23].
The history of sunscreen. Online. Journal of the American Academy of Dermatology. 2013, roč. 68, č. 4. ISSN 01909622. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.jaad.2012.12.143. [cit. 2024-05-23].
URBACH, Frederick. The historical aspects of sunscreens. Online. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. 2001, roč. 64, č. 2-3, s. 99-104. ISSN 10111344. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/S1011-1344(01)00202-0. [cit. 2024-05-23].
ALDAHAN, Adam S.; SHAH, Vidhi V.; MLACKER, Stephanie a NOURI, Keyvan. The History of Sunscreen. Online. JAMA Dermatology. 2015, roč. 151, č. 12. ISSN 2168-6068. Dostupné z: https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2015.3011. [cit. 2024-05-23].
MA, Yangmyung a YOO, Jinah. History of sunscreen: An updated view. Online. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021, roč. 20, č. 4, s. 1044-1049. ISSN 1473-2130. Dostupné z: https://doi.org/10.1111/jocd.14004. [cit. 2024-05-23].
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
22.05.2024 09:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu