kdy se narodil Joachym Zauffaly
Text dotazu
Prosím, lze zjistit, kdy se narodil Joachym Zauffaly, který se oženil zřejmě v roce 1682, (Joachym a Maryna), Moravské Bránice, případně jak se jmenovali jeho rodiče. (Joachym měl syna Mathiase *6.2.1689). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
matriky pro Dolní Kounice, které obsahují i záznamy pro Moravské Bránice, jsou dostupné v rámci digitálního archivu Actapublica Moravského zemského archivu v Brně: https://www.mza.cz/actapublica/matrika/hledani?typ=obec&obec_id=963
Matriky jsou ovšem v tomto období vedeny již značně neúplně. Jednoznačné propojení rodinných příslušníků tedy bude trochu obtížné.
Záznamy z bádání jiných genealogů v rámci licencované databáze MyHeritage uvádějí jako rok narození Jáchyma Zoufalého rok 1659 a datum svatby s Marinou Juliánou jako 15.1. 1680. Zdroje těchto informací ovšem nejsou jednoznačně ověřené. Je třeba je ověřit přímo v archivních dokumentech. Licencovaná databáze MyHeritage je dostupná s platným čtenářským průkazem Národní knihovny ČR (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju#myh ) .
Osob s příjmením Zoufalý se v daném kraji vyskytovalo kolem roku 1667 - 1679 hned několik - viz níže uvedené osoby v rámci lánové vizitace:
* Zoufalý Bartoloměj s pololáník 181/113v Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Bartoloměj s majitel vinohradu 181/114v Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Bartoloměj s majitel vinohradu 181/115r Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Bartoloměj s majitel vinohradu osetého obilím 181/116r Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Jan p pololáník 181/113r Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Jiří - p domkář bez polí, pustý 181/117v Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Tomáš s pololáník 181/113r Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Tomáš s majitel vinohradu 181/1I4v Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Tomáš s majitel vinohradu 181/115r Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Tomáš s majitel vinohradu 181/115V Moravské Bránice Dolní Kounice
* Zoufalý Václav s/p osedlý bez polí 181/3v Dolní Kounice Dolní Kounice vinař¨
* Zoufalý Václav s majitel vinohradu 181/5V Dolní Kounice Dolní Kounice
* Zoufalý Václav s majitel vinohradu 181/6r Dolní Kounice Dolní Kounice
KOTAČKA, Martin, Josef PETERKA a Ivo SPERÁT. Generální rejstřík k lánové vizitaci doplněný o soupis obyvatel královských měst. 2015. sv. 2, s. 2226. ISBN 978-80-87542-18-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0f8ef4b0-a882-11e5-b404-005056825209
Samotné lánové rejstříky jsou v digitalizované podobě dostupné na stránkách Moravského zemského archivu v Brně: http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/d1/a8sl4dd2bad3D1.htm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Brno-město
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.04.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu