Kdy poprvé se objevila Popelka na plátně nebo na jevišti?
Text dotazu
Kdy poprvé se objevila Popelka na plátně nebo v divadle na jevišti? Nemusí být nutně od Walta Disneyho, prostě kdy se skutečně uvedla jako představení nebo film. Protože jestli první zfilmování Sněhurky bylo v roce 1919, tak kdy takhle uvedli Popelku? Zároveň kdy se zmínky o Popelce objevily poprvé, a jaká byla její původní verze, kterou si lidé převypravovali.
Odpověď
Dobrý den,
pohádku o Popelce nacházíme v různých obměnách v mnoha světových kulturách. Jenom Božena Němcová zaznamenala v českém prostředí tři verze této pohádky (O Popelce, O třech sestrách, O Popelušce).
Nalezneme ji např. v literatuře čínské, egyptské, italské, francouzské, německé a slovenské. Tyto příběhy mají společné motivy: utlačovaná hrdinka, zlá macecha, sourozenecká rivalita, slavnost, střevíčky a šaty, rozpoznání podle střevíčku.
Za nejstarší verzi příběhu se považuje čínská pohádka již z poloviny 9. století. V této verzi je Ye Xian dcerou místního kmenového vůdce, který zemřel, když byla mladá. Dívka vyrůstá s macechou, která ji týrá. Ye Xian se spřátelí se zlatou rybou, převtělením své zesnulé matky. Nevlastní matka a nevlastní sestra rybu zabijí, ale Ye Xian najde kosti, jež jsou kouzelné. Díky nim získá oblečení a zlaté střevíce na místní slavnost. Její nevlastní rodina ji na slavnosti pozná, následkem čehož odsud dívka uprchne a cestou ztratí botku. Poté botu získá král jiného mořského ostrova. Vzbudí v něm zvědavost, protože nikdo nemá tak malé nožky, aby se do zlatých bot vešly. Král pátrá a nakonec přijde do domu Ye Xian, která si vyzkouší botu. Král si uvědomí, že je to hledaná dívka a vezme ji s sebou do svého království. Její krutá macecha a nevlastní sestra jsou zabity.
První známé novodobé jevištní ztvárnění příběhu je Cendrillon, vychází z francouzské verze příběhu sepsaného v r. 1697 Charlesem Perraultem. Cendrillon  je jednoaktová komická opera neboli jednoaktový „vaudeville“. Toto dílo bylo uvedeno v divadle Foire St. Germain 20. února 1759. Zhudebnil jej Jean-Louis Laruette, s libretem Louise Anseauma.
Nejstarším filmem o Popelce je šestiminutový snímek Cenerentola, natočený ve Francii v r. 1899 produkcí Georgese Mélièse.
Použité zdroje
HAJDEROVÁ, Darja. Pohádka o Popelce a její varianty v české a světové literatuře. Bakalářská práce. Liberec: Technická univerzita v Liberci, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, 2012.
Cinderella: the First Theatrical Performance. Online. BECKMAN, Ronan. Ronan Beckman : Historical Fiction & Biographical Author. 2021. Dostupné z: https://ronanbeckman.com/[…]/. [cit. 2023-12-15].
List of All Cinderella Movies: A History 1899 to 2015. Online. Comingsoon.net. 2015. Dostupné z: https://www.comingsoon.net/[…]20Movies%3A%20Walt%20Disney's%20Cinderella,a%20total%20of%207%20minutes.. [cit. 2023-12-15].
Cenerentola (1899) Georges Méliès. Online. In: Youtube. 2021. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=s1hzP9yzb_U. [cit. 2023-12-15].
Cinderella. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wi[…]nd%20was%20anglicized%20as. [cit. 2023-12-15].
Cendrillon (opéra-comique). Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://fr.wikipedia.org/wiki/Cendrillon_(op%C3%A9ra-comique). [cit. 2023-12-15].
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.12.2023 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu