Kdo v češtině nazpíval písničku od J. lennona IMAGINE a jak se písnička jmenuje.
Text dotazu
V češtině je část textu " své srdce ji možná dá.."
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám dohledat dvě české oficiální coververze písně Imagine od Johna Lennona. První v překladu "Představ si" nazpíval Michal Prokop na text Miroslava Černého a druhou s názvem "Představy" přezpívala na svůj vlastní text v roce 1980 Zdeňka Lorencová, viz http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/lorencova-zdena/predstavy-769647.
ZDROJ:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Desk%C3%BDch_coververz%C3%AD_zahrani%C4%8Dn%C3%ADch_skladeb
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.10.2017 08:00
Pavel Lopata píše:
Sobota 12.10.2024 16:15
Dovoluji si jen poznamenat, že cover-verzí se nenazývá nahrávka s jiným textem.
Ten výraz se používá nesprávně a historicky znamená něco jiného.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.10.2024 15:17
Dobrý den,
děkujeme za příspěvek. Neuvádíte zdroje, ze kterých Vaše tvrzení čerpáte. Podle Akademického slovníku současné češtiny je coververze/cover verze hudební úpravou dříve nahrané písně nebo skladby, zpravidla jiného interpreta. Anglický slovník také vysvětluje význam slova coververze jako písně, která je nahrána nebo prezentována jiným interpretem nebo kapelou než původně.
Nenašli jsme ale zmínku o tom, že by se coververzí nemohla nazvat i píseň se změněným nebo přeloženým textem. Přebírání melodií zahraničních skladeb a jejich předělávání do češtiny nebo slovenštiny bylo v Československu velmi oblíbené. Pro tyto skladby se běžně používá výraz coververze. Spíše to ale je dotaz na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://ujc.cas.cz/cs/jazykova-poradna/zakladni-kontakty/).
Zdroje, které jsme procházeli:
-Coververze. Online. In: Akademický slovník současné češtiny. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2017-2024. Dostupné z: https://slovnikcestiny.cz/heslo/coververze/0/14241 . [cit. 2024-10-14].
-Coververze. Online. In: Internetová jazyková příručka. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=coververze . [cit. 2024-10-14].
-Cover version. Online. In: Dictionary.com. 2024. Dostupné z: https://www.dictionary.com/browse/cover-version . [cit. 2024-10-14].
-Coververze. Online. In: Wikipedie. Stránka byla naposledy editována 19. 2. 2024 v 03:15. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Coververze . [cit. 2024-10-14].
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu