Kdo rychle dává, dvakrát dává
Text dotazu
co znamená? KDO RYCHLE DÁVÁ, DVAKRÁT DÁVÁ
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že přísloví lze vysvětlit takto:  rychlá pomoc, první pomoc, pomoc bez dlouhého přemýšlení, spontánní pomoc,...je nejúčinnější.
QUI CITO DAT, BIS DAT; MALE DAT, QUI MUNERA TARDAT (Walther 23 941a) Kdo rychle dává, dvakrát dává; špatně dává, kdo otálí s darem Častěji se používá první poloviny rčení, i v podobě Bis dat, qui cito (celeriter) dat.
Kdo rychle dává, dává dvakrát, neboť kdyby chvíli přemýšlel, možná že by dal polovic.
Použité zdroje
Čerpáno z:
* https://sites.google.com/site/latinalexikon/q
*Hlavní název: Zrnka moudrosti od Františka Vymazala
Vydání: 2. rozšíř. a dopl. vyd.
Autor: Vymazal, František, 1841-1917
Místo vydání: Brno
Nakladatel/Vydavatel: Sdružení Facultas moraviensis straecorum Vydáno : 1993 Klíčová slova: přísloví Str. 50
* Seneca ml.: Dvakrát dává, kdo rychle dává Hlavní název: Moudrá moudra
Podnázev: [3855 citátů s chytrým rejstříkem]
Vydání: 1. vyd.
Ptáček, Michal, 1956-
Ilustrátor: Barták, Miroslav, 1938-
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Albatros
Vydáno : 2002
Str. 21
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.04.2015 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu