Kdo jsou dva největší judaističtí myslitelé 20. století?
Text dotazu
Vážení,
ve druhém díle dokumentu Věda versus Bůh (v anglickém originále Science vs. God?, momentálně dostupné zde: http://play.iprima.cz/veda-versus-buh/veda-versus-buh-2) zmiňuje rabín Lord Sacks jména dvou největších judaistických myslitelů 20. století. Podařilo by se Vám zjistit, kdo by mohli být tito myslitelé? Oba jsou to nějací rabíni. Domnívám se, že jeden z nich je rabín Josef Solovějčik, americký filozof, (1903–1993), nevím to ovšem jistě a už vůbec netuším, kdo by mohl být tím druhým. Sacksovi není moc rozumět, říká Puk nebo Buk nebo tak něco (zmiňuje jenom příjmení těchto osobností), vůbec nevím, kdo by to mohl být, že by izraelský ministr a rabín Josef Burg?
Sacks říká toto (6:37): „Největší judaističtí myslitelé 20. století, rabín *Puk a rabín *Solovějčik přijali evoluční teorii a začlenili ji do svých doktrín. Já dělám to samé.“
Předem Vám moc děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zdržení v odpovědi, které bylo způsobeno relativní náročnosti Vašeho dotazu a provozními omezeními v době svátků. V případě prvního jména, které zmiňuje rabín Sacks v citovaném úryvku se s největší pravděpodobnosti jedná o Abrahama Isaaca Kooka - prvního aškenázského vrchního rabína Britského mandátu Palestina, myslitele, znalce halachického práva a Kabaly. Více informací o vztahu Kookova myšlení k evolučním teoriím najdete na odkazech:
http://www.myjewishlearning.com/article/abraham-isaac-kook-on-evolution/
https://www.research.manchester.ac.uk/portal/files/21821575/POST-PEER-REVIEW-PUBLISHERS.PDF
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiA65m73a3RAhWGjiwKHb50A64QFghEMAQ&url=https%3A%2F%2Fjeremy-brown-vpk4.squarespace.com%2Fs%2FThree-twentieth-century-response-to-Evolution-ALEPH-2003-lomr.pdf&usg=AFQjCNF2eRhNd1-90c_47W15BF-ABvq5rA
Bohužel nejsme s to spolehlivě identifikovat jméno druhého zmíněného rabína (video již není dostupné), je ale pravděpodobné, že jde skutečně o rabína Josefa Bera Solovějčika, který byl Kookovým souputníkem a podobně jako on se věnoval vztahům ortodoxní židovské věrouky k moderní vědě.
Medailonky obou myslitelů najdete v publikaci:
ČEJKA, Marek a KOŘAN, Roman. Rabíni naší doby: autority judaismu v náboženském a politickém dění 20. století a současnosti. 1. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2010. 301 s. ISBN 978-80-87474-00-6.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.12.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu