Kdo je autorem: "Nejhorší lidská vlastnost je, že člověk si zvykne na všechno."
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych věděl, kdo je autorem citátu: "Nejhorší lidská vlastnost je, že člověk si zvykne na všechno."
Pokusím se rozvést indicie, ale přiznávám, že mohou být zavádějící (dříve napsaným jsem si jistější než tím následujícím). Objevil se v nějaké próze (pravděpodobně román, ale možná i povídka). Vím, že se jednalo o určitý leitmotiv díla (bylo to zopakováno mnohokrát). Autor žil pravděpodobně mezi 19. a 21. století a není vyloučeno, že se jednalo o překlad cizojazyčného díla. Dále není vyloučeno, že se jednalo o četbu románu na pokračování (audioknihu), případně o rozhlasovou hru (drama). Spíše to nebyl Dostojevskij.
Děkuji mockrát.
Odpověď
Dobrý den,
originál tohoto citátu pravděpodobně pochází z Dovstojevského románu Zločin a trest. V originále: "Ко всему-то подлец-человек привыкает!", anglicky pak “Man Grows Used to Everything, the Scoundrel”. Český překlad je „Člověk je padouch, zvykne si na všechno!“ (Dostojevskij 2014, s. 26).
Tento citát si vypůjčil Viktor Frankl v knize A přesto říci životu ano:  „Vodovod je v umývárně často po celé dny zamrzlý a nikdo se nemůže ani trochu omýt, a přesto nikomu nezhnisá rána na rukou, kterou utržil při pozemních pracích (ovšemže jen tak dlouho, dokud nezačne působit mráz). Nebo: člověk, kterého dříve probouzel i ten nejtišší šelest v sousední místnosti a nedovolil mu usnout, leží teď těsně vedle kamaráda, který mu několik málo centimetrů od ucha chrápe jako dřevorubec, a přesto upadne
do hlubokého spánku, sotva si lehne. Tu si uvědomí, jakou pravdu měl Dostojevskij, když definoval člověka jako bytost, která si zvykne na všechno. Kdyby se nás někdo zeptal, zda a nakolik si člověk může zvyknout na všechno, pak bychom mu odpověděli: ano, ale neptejte se nás, jak...“ (Frankl 2018, s. 31)
DOSTOJEVSKIJ, Fjodor Michajlovič, 2014. Zločin a trest. Frýdek Místek : Alpress, 2014, 504 s. ISBN 978-80-7466-541-7.
FRANKL, Viktor Emil, 2018. A přesto říci životu ano: psycholog prožívá koncentrační tábor. 5. vydání. V Praze: Karmelitánské nakladatelství, 2018, 191 stran ; 19 cm. ISBN 978-80-7566-022-0.
Použité zdroje
FRANKL, Viktor Emil, 2018. A přesto říci životu ano: psycholog prožívá koncentrační tábor. 5. vydání. V Praze: Karmelitánské nakladatelství, 2018, 191 stran ; 19 cm. ISBN 978-80-7566-022-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.01.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu