Kdo byla Eliška Procházkova?
Text dotazu
Uviděla jsem ve Vršovicích pamětní desku věnovanou Elišce Procházkové:
V tomto domě bydlela a 6.VIII.1942 zatčena gestapem předsedkyně odboru dobr.sester Čsl.červeného kříže ve Vršovicích paní Eliška Procházková, spolupracovnice skupiny parašutistů „Jindra“. Ač mučena nezradila popravena byla s manželem 24.X.1942 v Mauthausenu. Na věčnou paměť. Čsl.červený kříž ve Vršovicích. Říjen 1946.“.
ale na internetu jsem o ní nenašla ani slovo. Kde si o ní můžu přečíst více a jaká byla její účast ve skupině Jindra?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
o Elišce Procházkové nepřináší příliš mnoho informací ani tištěná literatura.  Prošli jsme řadu knih týkajících se operace Anthropoid a sokolské odbojové organizaci Jindra, leč o Elišce Procházkové či jejím muži kpt. Jaroslavu Procházkovi jsme nalezli jen několik drobných zmínek.
Nejobsáhlejší zmínku přináší kniha „Kapitoly z pražské historie“:
"Příslušníky ilegální skupiny Jindra připomíná pamětní deska na domě v Kodaňské ulici č. 23, v němž bydleli a v srpnu 1942 byli zatčeni gestapem bývalý kapitán Procházka a jeho žena Eliška Procházková, předsedkyně odboru dobrovolných sester Čsl. červeného kříže ve Vršovicích. V bytě Procházkových se konala porada velitele parašutistické skupiny Silver A nadporučíka Alfréda Bartoše s členy ilegální sokolské organizace. Tady si Bartoš vyslechl argumenty příslušníků domácího odboje proti přípravě atentátu a slíbil, že o nich bude informovat londýnskou exilovou vládu. Po atentátu byli manželé Procházkovi zatčeni a 24. října 1942 popraveni v Mauthausenu."
zdroj: VÝRUT, Karel. Kapitoly z pražské historie. Pelhřimov: Nová tiskárna, 2001. s. 41. ISBN 80-86559-01-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:f62887e0-7952-11e7-8b50-001018b5eb5c
Další drobnější zmínky:
"K osobnímu setkání Alfréda Bartoše s prof. Ladislavem Vaňkem došlo někdy v dubnu 1942, po navázání styku s Gabčíkem a Kubišem. Schůzka byla domluvena do bytu kpt. Jaroslava Procházky ve Vršovicích, Kodaňská ulice čp. 23. JINDRA zde seznámil velitele skupiny SILVER A se svými pražskými spolupracovníky."
zdroj:
JELÍNEK, Zdeněk. Operace Silver A. Praha: Naše vojsko, 1992. s. 52. ISBN 80-206-0112-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:42989260-23ec-11e9-bc55-5ef3fc9bb22f
"Kubiš nám tehdy také řekl, že neseskočili sami: jsou tu prý další parašutisté, především jejich velitel „Jožka“, který by se chtěl se mnou sejít. Schůzku jsme nakonec sjednali do Vršovic, Kodaňská ulice čís. 23, kde bydlel kapitán Procházka. K prvnímu setkání došlo v Procházkově bytě asi uprostřed února 1942."
Zdroj: IVANOV, Miroslav a RICHTER, Karel. Atentát na Reinharda Heydricha. Opava: Hart, 2003. s. 178. ISBN 80-86529-36-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0c5bcf10-1776-11e3-a9a8-005056825209
Použité a doporučené zdroje:
* IVANOV, Miroslav. Nejen černé uniformy: monology o atentátu na Reinharda Heydricha. Praha: Naše vojsko, 1965. s. 115. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:454994a0-c37b-11e2-ada5-005056825209
* https://www.tyden.cz/fotogalerie/mista-kudy-prosel-anthropoid_59/detail/?fotoIndex=63
*  UHLÍŘ, Jan B. Sokolská odbojová organizace Jindra. Soudobé dějiny. 2001, roč. 8, č. 4, s. 791 – 811. Dostupné také z: https://kramerius.lib.cas.cz/uuid/uuid:a635ba56-0bd3-11e3-1589-001143e3f55
* FIDLER, Jiří. Atentát: malý encyklopedický slovník. Vyd. 1. Brno: Jota, 2002. 169 s. Jota military. ISBN 80-7217-177-1.
* JANÍK, Vlastislav. Příběhy hrdinů: monografie odbojářů zavražděných v koncentračním táboře Mauthausen za pomoc parašutistům ze skupin Anthropoid, Silver A, Out Distance, Intransitive a Tin. Vydání první. Praha: Academia, 2022. 215 stran. 1938-1953; svazek 39. ISBN 978-80-200-3276-8.
*  ČVANČARA, Jaroslav. Někomu život, někomu smrt: československý odboj a nacistická okupační moc. 3., upr. vyd. Praha: Laguna, 2008- . sv. ISBN 978-80-86274-81-2.
* UHLÍŘ, Jan B. a WAIC, Marek. Sokol proti totalitě 1938-1952. Praha: Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2001. 175 s. ISBN 80-86317-11-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.07.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu