Kdo byl ředitel Trejbal
Text dotazu
Dobrý den,
V Praze v ulici Na cihlářce 14 stojí tzv. Trejbalova vila od Františka Zelenky z roku 1936. Všude se dočtu, že byla postavena pro ředitele Trejbala, ale nikde není informace kdo to byl, jeho křestní jméno a jakou firmu řídil. Zajímají mne jakékoli informace o tomto řediteli.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z dostupné literatury jsme došli v zásadě ke stejným výsledkům, jaké uvádíte ve svém dotaze. Literatura se většinou zabývá architektonickou stránkou vily a uvádí jen stručné informace o Františku Zelenkovi, případně že vilu postavil pro ředitele, jehož celé jméno ani podrobnosti nebyly nikde uvedeny.
Jediný relevantní zdroj Umělecké památky Prahy, 1. díl – M-U uvádí, že tento rodinný dům byl postaven pro Libuši Treybalovou, manželku ředitele Československého reeskontního a lombardního ústavu, což nás přiblížilo alespoň k zaměstnání onoho ředitele Treybala. Informace o tom, že Libuše Treybalová skutečně žila v dané vile, potvrzují dva krátké (totožné) články z Národních listů a Večera: lidového deníku, které hovoří o jejím úrazu nohy (poranění kotníku) roku 1941. V denících je dále uvedeno: „Libuše Treybalová ze Smíchova čp. 2267“.
Další bližší informace o řediteli Treybalovi již však žádný nám dostupný zdroj neuvádí. Zkuste se proto zaměřit na archiv ČNB (případně literaturu, kterou sdílí na svých stránkách), zda by Vám poradili více.
Použité zdroje
Večer: lidový deník. Praha: Roln. tiskárna, 12.02.1941, 28(36), s. 3.
Národní listy. Praha: Julius Grégr, 12.2.1941, 81(43, ranní vydání), s. 3. ISSN 1214-1240.
Vlček Pavel a kolektiv, 2012. Umělecké památky Prahy. Akademia, 1. vydání. Díl M–U; s. 567–568. ISBN 978-80-200-2107-6.
https://prazdnedomy.cz/[…]/5069-vila-libuse-treybalove
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2023 11:36
Jan Pešula píše:
Čtvrtek 14.12.2023 22:10
K odpovědi knihovny jsem ještě našel:
Zdeněk Treybal (1885-1943), někdy uváděný s příjmením Trejbal, byl bankovní ředitel činný převážně v Plzni a Praze.
1. Narodil se 16. srpna 1885 v Klatovech-Říšském Předměstí (dnes Klatovy III - Domažlické Předm.) jako syn Rudolfa Treybala (1854-1911), ředitele hospodářské školy, a jeho manželky Herminy roz. Dohnalové původem z Jičína, vdovy po státním návladním tamtéž. Otec vedle školních povinností publikoval příručky pro rolníky a učebnice polního hospodářství. Krátce také zasedal jako poslanec českého zemského sněmu za mladočechy (1889-1892).
Zdroje:
- SOA Plzeň, Matrika narozených Klatovy 65, s. 226, https://www.portafontium.eu/[…]/klatovy-65_2260-n
- Otec: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Treybal
2. Zdeněk Treybal se 31. ledna 1911 přestěhoval do Prahy, kde pracoval jako bankovní úředník.
Zdroj: National Archives Prague, Police Headquarters Prague -residence applications, archival box number 652, folio 364, http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=652&folium=364 (Dokument obsahuje chyby, např. rok a místo narození; přesto se zdá, že se týká téže osoby. V Plzni měl nejspíš domovské právo po otci, který tam od roku 1894 vedl další školu - viz Rudolf Treybal na Wikipedii u předchozího bodu).
3. V dubnu 1912 byl jako úředník pražské centrály Pozemkové banky jmenován dirigentem, tj. ředitelem nově zřízené pobočky v Plzni.
Zdroj:
- Národní politika, 27.04.1912, roč. 30, č. 115, s. 1 (příloha - Národohospodářský věstník), http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9570008 (k zobrazení obsahu je nutné kliknout dole na "Soubor ke stažení" a stažené si otevřít např. na https://www.pdf2go.com/djvu-to-pdf , popř. zobrazit samotné OCR na https://kramerius.nkp.cz/[…]/ABA001_2173903749.djvu?id=11533811 )
- Dirigent = ředitel, tehdy nejen hudebního tělesa . Viz Ottův slovník naučný, díl 11, s. 598, https://archive.org/[…]/2up?view=theater .
3. 07.11.1912 se v pražském kostele sv. Jindřicha oženil s Libuší Vaitovou (1893-??), dcerou Aloise Vaita, ředitele městské spořitelny v Rakovníku. V matrice je uváděn jako dirigent pozemkové banky v Plzni.
Zdroje:
- Archiv hl. m. Prahy, Matrika oddaných u sv. Jindřicha, sign. JCH O24, s. 180, https://katalog.ahmp.cz/pra[…]26C968&scan=193#scan193
- SOA Praha, Matrika oddaných Rakovník 34, s. 175, https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11078/178# (duplicitní záznam)
4. 29.11.1915 se jim v Rakovníku narodil syn Zdeněk Treybal (1915-1986), pozdější automobilový závodník, fotograf, výtvarník a autor knih o motorismu. V matrice je o otci zapsáno: "dirigent pozemkové banky v Plzni, t. č. bytem v Rakovníku č. 372".
- SOA Praha, Matrika narozených Rakovník 37, s. 384, https://ebadatelna.soapraha.cz/d/14000/397#
- Více o synovi např. https://www.wikidata.org/wiki/Q95167899 (zejm. odkazy na identifikátory dole na stránce)
5. V lednu 1922 je zmiňován jako ředitel plzeňské filiálky Hospodářské úvěrní banky.
Zdroj: Český deník, 22.01.1922, roč. 11, č. 22, s. 8, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8908613 (stránku lze otevřít jen v prostorách Národní knihovny; útržek textu si zobrazíte po vyhledání hesla "Treybal" na aktuální stránce. Asi by stálo za ověření, zda se jedná o stejnou, přejmenovanou banku (moje domněnka), nebo zda změnil zaměstnavatele.
6. Roku 1937 byl ředitelem Československého reeskontního a lombardního ústavu v Praze a byl známý jako znalec národohospodářských a družstevních otázek.
Zdroj: Venkov, 15.08.1935, roč. 30, č. 189, s. 8, 4. sloupec vpravo nahoře, https://www.digitalniknihov[…]42e0-11e8-89ad-5ef3fc9ae867 (odkaz jen pro přihlášené čtenáře vybraných knihoven)
7. Zemřel 4. června 1943 v nemocnici na Bulovce v Praze-Libni, na srdeční onemocnění.
Zdroje:
- Národní politika, 08.06.1943, roč. 61, č. 155, s. 8, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9425297 (Odkaz opět funguje jen z prostor Národní knihovny v Praze; krátký útržek se zobrazí po vyhledání hesla Treybal)
- Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých fary Smíchov, sign. SM Z26, s. 294, https://katalog.ahmp.cz/pra[…]893a6a&scan=298#scan298
- Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých fary Libeň, sign. LBŇ Z19, s. 234, https://katalog.ahmp.cz/pra[…]6e15ab&scan=246#scan246
Základní heslovité údaje jsem shromáždil na stránce https://www.wikidata.org/wiki/Q123822511 .
Souhrnem lze říci, že to byl úspěšný, ve svém oboru uznávaný a finančně zajištěný bankovní manažer. Bohužel nezasáhl do historie ani po sobě nezanechal žádná autorská díla, takže se celkem spravedlivě nedostal do biografických slovníků a databází, na rozdíl od svého otce i syna.
Pokud o něm chcete zjišťovat víc, zkoušejte zadávat jeho příjmení v různých tvarech, případně další klíčová slova z jeho života (např. "Treybal reeskontního") do vyhledávání např. v plzeňském tisku - Plzeňské listy (1875-1911, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/21370922 ), Český denník (1912-1916, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1453007 ) a Český deník (1916-1944, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1452625 ), popřípadě "nazdařbůh" v pražské ( https://kramerius5.nkp.cz/ ) či o něco bohatší brněnské knihovně ( https://www.digitalniknihovna.cz/mzk ). Bude ale nutné dobře vybírat, protože Treybalů bylo hodně. Nepředpokládám, že by se podařilo najít něco víc než další suchá data. S archivem ČNB nemám zkušenosti.
Snad jsme společně s knihovnou odpověděli na Váš dotaz. Děkuji knihovně za informace, od kterých se dalo dobře odrazit. Mějte se pěkně.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu