Kdo byl Jaroslav Merhaut
Text dotazu
Dobrý den,
chci se zeptat kdo byl Jaroslav Merhaut, podle kterého je pojmenovaná jedna z kladenských ulic.
Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Jaroslav Merhaut (12.11.1897 - 17.6.1942) byl inženýrem a zemědělským radou okresního úřadu. Byl zatčen gestapem po atentátu na německého strážmistra Wilhelma Kniesta. Způsob úmrtí je nejasný, jeden zdroj uvádí, že zahynul v koncentračním táboře. Podle internetového zdroje byl popraven na vojenské střelnici v Praze 8 - Kobylisích.
VYKOUK, Jaroslav. Kladenský uličník, aneb, Průvodce jmény ulic v Kladně. Vlastivědná knižnice Kladenska, sv. 7. Kladno: Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně, 2007. ISBN 978-80-903784-3-8.
http://www.lidice.cz/obec/historie/kobyliska/38.html
Použité zdroje
kniha Kladenský uličník aneb Průvodce jmény ulic v Kladně.
internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Kladno
Knihovna
Středočeská vědecká knihovna v Kladně, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
10.01.2024 21:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu