kdo byl hříbek?
Text dotazu
Dobrý den, v soupisu poddaných podle víry je u některých osob (hlavně dětí) uvedeno jako postavení slovo hříbek. Předpokládám , že když se skoták staral o skot, hříbek by mohl mít na starosti hříbata? Byly to často malé děti okolo šesti let.
Děkuji z odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vaše domněnka je zcela správná. Ano, opravdu se slovo "hříbek" užívalo pro pasáka hříbat či koní.
Toto vysvětlení uvádí celá řada slovníků českého jazyka (např.):
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
* HAVRÁNEK, Bohuslav, ed. a kol. Slovník spisovného jazyka českého. 2., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1989. 8 sv.
* http://psjc.ujc.cas.cz/search.php?hledej=Hledej&heslo=h%C5%99%C3%ADbek&where=hesla&zobraz_ps=ps&zobraz_cards=cards&pocet_karet=3&numcchange=no&not_initial=1
A další knihy:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* KOTT, František Štěpán. Příspěvky k česko-německému slovníku zvláště grammaticko-fraseologickému. V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1896. 583 s. Archiv pro lexikografii a dialektologii; č. 1.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.12.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu