Kdo byl Dr. Známý?
Text dotazu
Dne 1. října 1904 vyšel v Časopise turistů (ročník XVI., č. 10, str. 293) článek s názvem Starci a alpinismus podepsaný pseudonymem „Dr. Známý“. Stejným pseudonymem je podepsáno několik článků na téma zdravotních souvislostí sportu, které v roce 1904 vyšly v příloze Zlaté Prahy s názvem Společnost a sport - byly to články Zapomenutý půvab v č. 11 str. 43, Hygiena Veslařství v č. 16 str. 61, Automobily, jich hygienický význam v č. 18 str. 69, Výchova k alpinismu v č. 25, str. 98.
Zajímalo by mě, jaké bylo skutečné jméno Dr. „Známého“.
děkuji
Odpověď
Dobrý den,
ve Slovníku pseudonymů v české a slovenské literatuře (Vopravil, J. Praha : SPN 1973) se tato šifra nevyskytuje. Prověřili jsme dále Slovník pseudonymů v československé literatuře ( Dolenský, Antonín. Praha : Národní muzeum 1934) a zde je uváděn pseudonym „Známý“ ( ale bez titulu), který používal Ignát Herrmann (časopis Paleček V.) a  A.B.Koudelka. Základní životopisné údaje je možné získat z databaze Národní knihovny : Národních autorit NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/aut, ale ani zde se tento pseudonym nevyskytuje a ani v nejpodrobnější příručce - Lexikon české literatury( Praha : Academia 1985-2008) pseudonym Dr. Známý není uveden ani u jednoho z autorů.
Doporučujeme obrátit se ještě na Ústav pro českou literaturu AV ČR, http://ww.ucl.cas.cz, který má možná ještě jiné zdroje k ověření anebo
na Klub českých turistů, který byl vydavatelem "Časopisu turistů", http://www.kct.cz/cms/,
[Č.záznamu: 001653505], http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC
Časopis turistů. -- Praha : Klub českých turistů, 1889-1948. -- 60 sv.
anebo na Muzeum turistiky, https://cs.wikipedia.org/wiki/Muzeum_turistiky.
doporučené odkazy:
https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/125970/?lang=cs
https://cs.wikipedia.org/wiki/Klub_%C4%8Desk%C3%BDch_turist%C5%AF
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.10.2017 08:49
Jan Pešula (Wikipedista:Sapfan) píše:
Pondělí 16.10.2017 21:48
To, co píšu, je naprostá spekulace - nemám přístup ani k citovaným článkům, ani k jiným zdrojům, které by spojovaly někoho konkrétního s pseudonymem "Dr. Známý". Nicméně, v souvislosti s pojmy "alpinismus" a "doktor" kolem roku 1904 mne napadají dvě jména:
- Karel Chodounský (1843-1931), známý lékař a alpinista, roku 1897 založil český odbor slovinského turistického družstva s cílem organizovat túry v Alpách, viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Chodounsk%C3%BD . V roce 1904 mu bylo 61 let, takže už ho někteří mohli považovat s mírnou nadsázkou za "starce" (70 let se tenkrát moc lidí nedožívalo)
- Jaromír Pečírka (1864-1933), rovněž lékař a průkopník alpinismu, výrazně mladší a angažovaný spíše později, na druhou stranu občas publikoval ve Zlaté Praze, viz https://cs.wikipedia.org/wi[…]ADrka_%28l%C3%A9ka%C5%99%29
Oba lékaři se znali a spolupracovali, což zmiňuje např. Pečírkův nekrolog v Národních listech z 26.3.1933, s. 14, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/6153944 .
Vaši otázku jsem nezodpověděl - toto jsou jen dohady a spekulace, klidně to mohl být někdo jiný. Nicméně možná by stálo za to tyto dva prověřit podrobněji (např. porovnáním zmiňovaných článků s jejich životopisem), protože patřili k nejznámějším českým lékařům-alpinistům své doby. Karel Chodounský má také složku v archivu AV ČR, ( http://badatelna.eu/fond/161493/ ), možná by se něco dalo najít i tam.
Ale to je už ode mne všechno. Možná vás vedu špatným směrem - ale lepší mne nenapadá. Hodně zdaru ve Vaší badatelské činnosti.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu