Baltazar de Marcellinus
Text dotazu
Dobrý den,
Kdo byl Baltazar de Marcellinus? Z jakých zdrojů mám čerpat informace o jeho životě? Co má společného s Lucemburkama? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
krátkou zmínku o Baltazaru de Marcellinu jsme našli v knize Kroniky doby Karla IV. Praha: Svoboda, 1987. na s. 154: "Když tedy slavný Karel, český a římský král, pozoroval veliký užitek studia moudrosti  a ctnosti, potvrdil nejmilostivěji svou královskou listinou, zpečetěnou zlatou bulou,...že přednosti ducha jsou znamenitější, výtečnější a ušlechtilejší než dary přírody a Štěstěny. Protože si přál, aby řečené obecné učení mělo dobré a šťastné výsledky, povolal a svým listem nařídil přivolat mistry a doktory z různých učení jiných zemí a řádně a milostivě se o ně postaral, ...Mistr Baltazar z Tuscie zas četl knihy umění lékařského,..."
pozn.: Baltasar de Marcellinus (z Tuscie), profesor lékařské fakulty pražské univerzity (+ po 1353).
I když se vzpomíná v té době několik mistrů lékařů, tak ani z jejich životopisů a jejich prací nemůžeme usuzovat na nějaký jejich vřelejší vztah k zubnímu lékařství. Ani dnes není zcela jasné, zda se o stomatologii zmínil některý z tehdy uváděných učitelů, jako prý byl mistr Walter (lékař Jana Lucemburského), Mag. Balthasar de Marcellinis (de Tuscia, lékař Karla IV.), Mag. Gallus de Monte Sion (Gallus de Summo, Havel ze Strahova, absolvent pařížské univerzity, královský lékař), Mag. Mikoláš z Jevíčka a další
http://www.paichl.cz/paichl/knihy/Paichl_stomatologie.pdf
"K univerzitnému zboru patrili na začiatku aj medik Baltazar z Tuscie (1353),"
file:///C:/Users/SEDLACKOVAJ/Downloads/DPTX_2011_1_11210_0_145936_0_114813.pdf
Baltasar de Marcellinis ( po 1353) z Tuscie, pův. z italské Toskány, profesor lékařské
fakulty pražské univerzity
file:///C:/Users/SEDLACKOVAJ/Downloads/BPPR_2012_2_11280_0_363223_0_135285%20(2).pdf
Na Lékařské fakultě byl nejvýznamnějšími osobnostmi jednak mistr Walter – jen tak mimochodem - lékař obou českých králů z dynastie Lucemburků (tj. otce Karla IV. Jana Lucemburského, jako i samotného krále a císaře Karla IV.); jednak též Baltasar de Tuscia (Marcellinis), který byl rovněž dvorním lékařem krále a císaře Karla IV.
http://henryklahola.nazory.cz/kar.htm
Další informace se v nám dostupných zdrojích najít nepodařilo.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.11.2015 08:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu