Kde se ve starověku nacházela Granga.
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych, prosím, vědět, kde se nacházela Granga a zjistit o tomto území/řece více, co to vůbec je a jaký měla ve starověku význam.
Děkuji,
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedené slovo Granga jsme v dostupných zdrojích nenalezli.
Nalezli jsme slova podobná.
Grange [gréndž], mořské lázně a angl. hrabství lancaském u zálivu Morecabského, nedaleko města Cartmelu, na úpatí hory Yewbarrow. Viz Grange. In: Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Desátý díl. Gens - Hedwigia. V Praze: J. Otto, 1896, s. 423. Dostupné také na: http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:0b33a3d0-0b24-11e5-b309-005056825209
Newgrange
- nejstarší megalitickou chodbovou hrobku na světě pocházející z doby 3200 př. n. l., která je zařazena na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.
monografie:
LEWIS-WILLIAMS, J. David a PEARCE, David W. Uvnitř neolitické mysli: vědomí, vesmír a říše bohů. Vyd. 1. Praha: Academia, 2008. 398 s. Galileo; sv. 22. ISBN 978-80-200-1644-7. (Newgrange, s. 7, 9, 239, 246, 251, 252, 258, 259, 261, 263, 266, 267, 270-288, 303, 318)
Sig. Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (dále jen SVK PK): 31B29612
Meagher, Robert E. a Neave, Elizabeth. Ancient Ireland: an explorer's guide. 1st pub. Gloucestershire: Arris, 2004. 272 s.. ISBN 1-84437-032-1. (heslo: Newgrange, s. 24-25)
Sig. SVK PK: 31B19560 – ve fondu Anglické knihovny SVK PK
články:
ERIKSEN, Palle. The Great Mouns of Newgrange. Acta Archaeologica. 2008, vol. 79, no. 1, s. 250-273. ISSN 0065-101X.
Dostupné v SVK PK plnotextově z db EBSCO (nebo také prostřednictvím vzdáleného přístupu z: http://ez-proxy.svkpl.cz)
HARBISON, Peter. Gavrinis and Newgrange – Two Connected Passage Graves? Archaeology Ireland. 2017, vol. 31, no. 3, s. 17-19. ISSN 0790-892X.
Dostupné v SVK PK plnotextově z db EBSCO  (nebo také prostřednictvím vzdáleného přístupu z: http://ez-proxy.svkpl.cz)
elektronické zdroje:
Dowth Megalithic Passage Thomb. In: newgrange.com [online]. [cit. 2018-03-14].
Dostupné na: http://www.newgrange.com/dowth.htm
Použité zdroje
Elektronický katalog SVK PK
Souborný katalog ČR
plnotextové licencované databáze
Internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
13.03.2018 22:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu