Kde Saxo Grammaticus píše o Zirnitrovi?
Text dotazu
Dobrý den,
v několika starších dokumentech jsem našla zmínku o tom, že Saxo popsal válečný prapor Slovanů s černým drakem - např.: "Auf den Kriegsfahnen der alten Wenden befand sich, wie Saxo Grammaticus berichtet, das Bild einer schwarzen geflügelten Schlange, Zirnitra genannt." (https://books.google.cz/books?id=7nUAAAAAcAAJ)
Zajímá mě, prosím, kde přesně (dílo, část) o tomto píše?
Popř. pokud mi můžete zaslat i citát této části (nejlépe z překladu, ale lze i originál), byli byste úplně nejlepší :)
Děkuji a s pozdravem...
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za dlouhou prodlevu s odpovědí, ale snažili jsme se vypátrat Vámi hledanou informaci, bohužel marně.
Kronika napsaná latinsky a skládající se z 16 knih Gesta Danorum, jejíž autorem je Saxo Grammaticus, nebyla kromě jedné části do češtiny přeložena.
SAXO GRAMMATICUS. Příběh Amleta, prince jutského, jak jej ve své dánské kronice napsal Saxo Grammaticus. Překlad Helena Kadečková. 1. vyd. Voznice: Leda, 1996. 55 s. ISBN 80-85927-26-8.
V angličtině jsme nalezli překlad prvních 9 knih, tento překlad je volně dostupný.
The Danish History, by Saxo Grammaticus (gutenberg.org)
Existuje, ale i dvojdílné vydání kroniky v angličtině.
SAXO GRAMMATICUS a FRIIS-JENSEN, Karsten, ed. Gesta Danorum: the history of the Danes. Volume I. First edition. Oxford: Clarendon Press, 2015. lxxxvii, 785 stran. Oxford medieval texts. ISBN 978-0-19-820523-4.
SAXO GRAMMATICUS a FRIIS-JENSEN, Karsten, ed. Gesta Danorum: the history of the Danes. Volume II. First edition. Oxford: Clarendon Press, 2015. xxxi, strany 788-1751. Oxford medieval texts. ISBN 978-0-19-870576-5.
Podívat se na to, kde lze knihy půjčit můžete pomocí Souborného katalogu ČR.
Souborný katalog ČR - báze SKC — Souborný katalog ČR - Portál CASLIN
Na níže uvedeném odkazu naleznete informace o širším významu pojmu Zirnitra v slovanské mytologii.
Slavic paganism — Wikipedia Republished // WIKI 2
Je nám líto, že jsme toho nenalezli více, kdybychom ještě na něco přišli napíšeme Vám.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.09.2021 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu