Jižní eskadrona
Text dotazu
Kde, nebo co je ona jižní eskadrona z písně Montgomery?
Odpověď
Dobrý den,
eskadrona je jednoduše řečeno jednotka vojenského jezdectva, na úrovni roty.
http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/eskadrona
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eskadrona
Z mnoha slovníků a encyklopedií, které se o eskadroně zmiňují, vyberme namátkou třeba tento záznam ze Slovníku cizích slov:
„Eskadrona=žargón, dřívější vojenské 1. (asi do konce třicetileté války) čtvercové bojové seskupení několika setnin (pěchoty nebo jízdy) za sebou postavených 2. od konce 16. stol. jezdecká jednotka 3. v čs. Armádě do r. 1939 organizační a taktická jednotka jezdeckého (dragounského) pluku, složená ze tří čet po dvou družstvech, každé družstvo mělo šestnáct jezdců (dvě eskadrony tvořili korouhev); dvě korouhve, eskadrona kulometná…“
KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. 8. vyd., V SPN vyd. 3. - rozš. a dopl. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2010. xxix, 829 s. ISBN 978-80-7235-446-7.
V písni Montgomery se zpívá o městě Montgomery, které je hlavním městem státu Alabama, který se nachází na jihu Spojených států.
Tato píseň pojednává o Americké občanské válce, nazývané též jako válka Severu proti Jihu - jižní eskadrona bude právě vojenská jednotka bojující právě v této válce.
Text písně „z celé jižní eskadrony, nezbyl ani jeden muž“ ilustruje, že Jih – státy Konfederace (kam spadal i stát Alabama) občanskou válku prohrál.
Použité zdroje
Masarykův slovník naučný: lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha: Československý kompas, 1925-1933. 7 sv. – R-S 866
http://www.rozhlas.cz/webik[…]cek-jizni-eskadrona--461615
Masarykův slovník naučný: lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha: Československý kompas, 1925-1933. 7 sv.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.05.2016 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu