Mytologie o pavoucích u Slovanů
Text dotazu
Dobrý den,
na stránce https://www.nulk.cz/[…]/0315-0623.htm je uveden článek Pavouci v podání prostonárodním (RatiborJ 1890 č. 39). Daný časopis i číslo jsem našla v digitální knihovně, ale nevím, jestli nebyl přístupný celý nebo jsem špatně koukala nebo je zde na odkaze chyba - článek o pavoucích jsem v něm neobjevila.
Kde prosím článek skutečně je a jde ho vidět online?
Pokud jde o chybu a článek neexistuje, napadá vás třeba nějaký jiný text, který by se věnoval mytologii/pověstem okolo pavouků v české oblasti či u jiných Slovanů?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v časopise Ratiboř, r. 1890, č. 39, článek J. Košťála Pavouci v podání prostonárodním opravdu není. Pravděpodobně se jedná o chybnou zmínku v textu.
Dohledávat články z 19. století je bohužel komplikované (neexistuje žádná ucelená článková bibliografie) a v tomto případě se nám jej v námi dostupných zdrojích najít nepodařilo.
Co se jiných textů týče, jakkoliv se pavouci vyskytují v řecké a římské mytologii, jakož i v asijské, africké i americké tradici, ve slovanských bájích a pověstech se s nimi překvapivě téměř nesetkáme.
Níže uvádíme, co jsme k tématu našli:
Kniha Spider se zmiňuje o bulharské pověsti, podle níž se Bůh po stvoření světa rozzlobil na vzbouřené duchy. Duchové se ukryli – někteří do vody, jiní do země a jeden z nich zůstal zavěšený mezi nebem a zemí. Stal se pavoukem. (In: MICHALSI, Katarzyna, and Sergiusz MICHALSKI. Spider. Reaktion Books, Limited, 2010. ProQuest Ebook Central, https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=692188).
V evropském prostředí se opakuje motiv pavouka jako zachránce: hrdina prchající před nepřáteli se ukryje v jeskyni. Pavouk neobvyklou rychlostí překryje vchod do jeskyně pavučinou, což přesvědčí nepřátele o tom, že tudy v posední době nemohl nikdo projít. Toto téma se opakuje v příbězích polského krále Wladyslawa Lokietka, maďarského krále Bely a dalších (tamtéž).
V prostředí internetu jsme narazili na legendu (zřejmě východoukrajinskou) o vánočním pavoukovi.
Chudá, ale pracovitá vdova kdysi žila v malé chýši se svými dětmi. Jednoho letního dne spadla na hliněnou podlahu chaty šiška a zakořenila. O stromeček se staraly děti vdovy, nadšené z vyhlídky, že v zimě budou mít vánoční stromeček. Stromek rostl, ale když přišel Štědrý den, nemohli si dovolit ho ozdobit. Děti si smutně lehly a usnuly. Druhý den časně ráno se probudily a spatřily strom pokrytý pavučinami. Když otevřely okna, první sluneční paprsky se dotkly pavučin a proměnily je ve zlato a stříbro. Od té doby už nežily v chudobě.
Legend of the Christmas Spider. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Christmas_Spider. [cit. 2024-12-05].
Dá se najít několik českých a slovenských rčení a přísloví, například:
„Upletl ho jako pavúk múchu – Tak někdo chytrý prostáka řečmi lstivými, pěknými a lísavými zplete a zmotá, že ho obrátí kam chce“ In: FLAJŠHANS, Václav. Česká přísloví. Praha: F. Šimáček, 1913. sv. 1, část 2. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:0f663030-77c7-11e4-9605-005056825209.
Dále také:
ZÁTURECKÝ, Adolf Peter. Slovenská přísloví, pořekadla a úsloví. (Alois Wiesner), [1896]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:0502bd13-cf36-4657-8569-c9c0576177c3
KROLMUS, Václav. Staročeské powěsti, zpěwy, hry, obyčege, slawnosti a nápěwy: ohledem na bágeslowj Česko-slowanské. W Praze: Karel Vetterl, 1845, s. 401. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:bfc41dbe-fc2f-4168-a331-df2c3f096346.
JELÍNEK, Karel, Karel ŘÍMOVSKÝ a Zdeněk SMOLÍK. Lidové pranostiky, přísloví a zvyky v zemědělství. V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, s. 120. ISBN 80-7157-827-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4170ed90-248f-11e3-b79f-5ef3fc9bb22f.
Pověry spojené s pavoukem křižákem lze najít na dvou stranách knihy: KROLMUS, Václav. Staročeské powěsti, zpěwy, hry, obyčege, slawnosti a nápěwy: ohledem na bágeslowj Česko-slowanské. W Praze: Karel Vetterl, 1845, s. 400-401. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:379c8159-1abc-453f-886f-2508852fa6fe.
Pro Vaše případné další pátrání upozorňujeme na to, že ve starší české literatuře pavouk bývá zmíněn jako pawouk, pawauk, babouk, pouk, pók.
Konzultované zdroje:
BAILEY, Greg. Mytologie: mýty, pověsti & legendy. Praha: Fortuna Print, c2006, s. [1a]. ISBN 80-7321-201-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:70b4a4c0-5dc8-11e9-8cc0-5ef3fc9bb22f
VÁŇA, Zdeněk et al. Svět slovanských bohů a démonů. Praha: Panorama, 1990, s. [1a]. ISBN 80-7038-187-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:cec5f071b6c3a6785666f7b415232e55
PROFANTOVÁ, Naďa a Martin PROFANT. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. Praha: Libri, 2000, s. [1a]. ISBN 80-7277-011-X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:d8c0c260-37e4-11e4-90aa-005056825209
ČERNÝ, Adolf. Mythiske bytosće łužiskich Serbow. Budyšin: Z nakładom M. Hórnika a dra. E. Muki, 1893-1898. Dostupné také z: https://kramerius.svkhk.cz/uuid/uuid:c0c4e563-228a-4af7-b022-294936026464
BANE, Theresa. Encyclopedia of Mythological Objects, McFarland & Company, Incorporated Publishers, 2020. ProQuest Ebook Central, https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=6213702.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.12.2024 21:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu