Kde bydlel Kubelík v letech 1930 - 1935 v Ostravě?
Text dotazu
Dobrý den, moje babička Anděla Blokšová sloužila asi v roce 1934 (na vánoce) v rodině pana Kubelíka v Ostravě. Zajímalo by mě , kde v té době bydlel v Ostravě a zda se jednalo o Jana Kubelíka ( hudebníka) nebo někoho z jeho rodiny.
Odpověď
Dobrý den, prošli jsme několik publikací o Janu Kubelíkovi, ale informaci, která Vás zajímá, jsme nenašli.
Jak vyplývá z ukázek v níže uvedených textech, jednalo se patrně o dceru Jana Kubelíka, ale informace není jednoznačná a bohužel to nemáme kde přesně ověřit.
...Tři z dcer žily v dospělosti v Čechách, Anna v Praze na Vinohradech, Marie Klinzová-Kubelíková působila jako koncertní mistryně v Teplicích a nejmladší dcera Taťána v Ostravě a na Slovensku v Košicích...
Zdroj: STACHOVÁ, Martina. Jan Kubelík: bakalářská práce. Brno: Janáčkova akademie múzických umění, Hudební fakulta, Katedra strunných nástrojů, Studijní ober hra na housle, 2015.
Jiný zdroj uvádí:
Jak jsme již poznamenali výše, projevovala se na všech dětech Kubelíkových dědičná hudebnost a vůbec umělecký cit i nadání. Anna Olga byla nejen houslistkou, též malovala a vystavovala své obrazy ku př. ve Vídni v roce 1936. Stejně houslistkou byla její blíženkyně Marie Libuše (provdaná 15. VIII. 1926 v Opatii za inž. Fr. Klinze a žijící pak v Itálii). Johanna, jíž bylo v této době 20 let, měla rovněž sklony malířské a zpívala, Klára (provdaná později za svého příbuzného inž. dr. Kubelíka v Moravské Ostravě) se zabývala touž činností a nadto byla pianistkou, a nejmladší Taťána (provdaná později za Yordena do New Yorku), malovala a zpívala... A to bylo ještě tomu hudebně nejnadanějšímu Jeronýmu Rafaelovi v roce 1926 teprve 12 let!..
Zdroj: KUBELÍK, Jan a DOSTÁL, Jiří. Jan Kubelík. Praha: Školní nakladatelství pro Čechy a Moravu, 1942. s. 68-69. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2f17f9fc-7b2a-429c-87ec-967d315b6806
Níže uvádíme namátkou i další zdroje, které jsme prošli:
ČÁPOVÁ - Richterová, Blažena Ladislava. Ve stínu velikého mistra: hrst vzpomínek na Mistra Jana Kubelíka. Toronto? Nový domov, 1970.
VILÍMEC, Miroslav. Velký český houslista a skladatel Jan Kubelík. Sestaveno z článků autora pro internetový portál o hudbě, opeře a tanci Opera plus v roce 2015. Praha: Společnost Jana Kubelíka, 2017.
Zaniklé domy aneb procházka zapomenutým městem. Ostrava: Repronis, 2007.
VRATISLAVSKÝ, Jan. Jan Kubelík. Praha: Supraphon, 1978.
STRAKOŠ, Martin. Kulturní domy na Ostravsku v kontextu architektury a umění 20. století. Ostrava: Národní památkový ústav, 2012.
Dotaz jsme konzultovali i s kolegyní v Ostravě, ale ani ona nebyla úspěšná.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.10.2022 08:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu