Kázeň-školní kázeň
Text dotazu
Dobrý den, dovoluji si Vás požádat o "historii pojmu kázeň a školní kázeň (etymologie)". Aspoň přibližně.
Odpověď
Dobrý den,
nejsem si jistá, zda dobře chápu Váš dotaz, posílám hesla, která jsem našla ve slovnících:
Hartl, Pavel, 1934-, Hartlová-Císařová, Helena, 1957-. Psychologický slovník. Pavel Hartl, Helena Hartlová. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. 774 s. ISBN 80-7178-303-X.
kázeň (discipline) soubor opatření pro dodržení stanovených norem chování; jeden z cílů výchovy; prostředek k dosažení vyšších cílů, mravních rysů osobnosti
Rejzek, Jiří. Český etymologický slovník. Jiří Rejzek. Vyd. 1. Voznice : Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
kázeň, kázeňský, káznice, ukáznit, ukázněný. Stč. i kazn, kazň, kázen, též ve významu pokárání, trest, stp. kaźń, str. kazn?, sln. kázen, stsl. kazn? tv. Psl. *kazn? se obvykle vykládá z *kazati (viz kázat, srov. r. nakázat - potresta), vývoj významu by byl ukazovat, poroučet -> napomínat, trestat. Spojení s kát se vyhovuje významově lépe, ale jsou tu problémy hláskoslovné
stč.=staročeský, stp.=staropolsky, sln.=slovinsky, stsl.=staroslověnský, psl.=praslovanský
? - písmena azbuky
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
18.08.2008 06:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu