Káva - hrubost mletí
Text dotazu
Dobrý den, existuje nějaká vhodná kniha, kde je možno vyčíst, jak hrubě má být namleta káva pro různé druhy přípravy (Např. Mocca, Překapávaná, Vacuum pot apod.)? Omlouvám se za výběr kategorie, je však tématicky nejbližší.
Odpověď
Dobrý den,
tématu kávy a všemu, co se přípravy tohoto nápoje týče, se věnují například knihy:
* VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2010. 238 s. ISBN 978-80-87049-34-1.
* CHARKOVSKÝ, Vadim. Jak na kávu. Vyd. 1. Praha: V. Charkovský, 2013. 154 s. ISBN 978-80-260-4965-4.
* AUGUSTÍN, Jozef. U kávy o kávě a kávovinách. Překlad Katarína Kašpárková Koišová a Ondřej Elbel. Vydání první. V Brně: Jota, 2016. 358 stran. ISBN 978-80-7462-850-4.
V první výše zmíněné monografii se můžete o mletí kávy dočíst mimo jiné následující informace:
"I. Pokud máte mlýnek nastavený na velmi jemné mletí, znamená to, že mlýnské kameny uvnitř mlýnku jsou velmi blízko u sebe. Kávu mele mlýnek déle a je tak jemná, že se po vysypání z mlýnku často spojuje v malé hrudky. Jemně umletou můžete přirovnat k hladké mouce. Kávu použijete na přípravu turecké kávy v džezvě.
2. Při trochu méně jemném mletí otevíráte kameny o kousek víc, na mlýnku posunujete nastavení o malinko směrem na hrubší mletí. Takto namletá káva vypadá jako polohrubá a hrubá mouka. Jemné mletí využijete na espresso.
3. Středně hrubého  namletí kávy docílíte dalším posunutím na mlýnku, opět směrem více nahrubo. Takto namletou kávu připravíte v moka konvičce.
4. Další posunutí mlýnku vede k hrubému mletí, které snadno porovnáte s cukrem krupicí. Použijete ho na přípravu filtrované kávy.
5. Ve chvíli, kdy jsou kameny již mnohem dál od sebe, meleme kávu nahrubo. Můžete vidět znatelný rozdíl oproti velmi jemnému mletí. Káva má tmavší barvu, mele se mnohem rychleji a také z mlýnku vypadávají úplné kousíčky, velké asi jako cukr krystal. Velmi hrubá káva se využívá pro přípravu kávy ve french pressu. "
(zdroj: VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Vyd. 1. Praha: Smart Press, 2010., str. 76 - 77).
V uvedené publikaci naleznete též podrobný popis jednotlivých způsobů přípravy kávy, včetně potřebné jemnosti či hrubosti kávy pro daný typ přípravy.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2016 16:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu