Katyňský les
Text dotazu
Muzete mi prosim rict, co se stalo v Katynskem lese?
Odpověď
Dobrý den,
velmi stručně a výstižně přibližuje události katyňského masakru článek na stránkách Českého rozhlasu:
http://www.rozhlas.cz/wwii/zlociny/_zprava/115266 . Informace nabízí i heslo internetové encyklopedie Wikipedia:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%88sk%C3%BD_masakr .
Na jaře roku 1940 došlo v Katyni (u obce Smolenska) k zavraždění asi 4250 - 4400 osob. Polští zajatci byli v katyňském lese jeden po druhém zastřeleni a pohřbeni v masových hrobech. Popravy se odehrávaly i na jiných místech (Charkov a v obci Mědnoje u Tveru). Celkem bylo zabito kolem 15 000 polských důstojníků vězněných v táborech Kozielsk, Starobielsk a Ostaškovo, vraždy menších skupin, převážně polských příslušníků inteligence, měly za následek dalších 10 000 obětí. K vraždám docházelo na příkaz sovětského NKVD, dlouhou dobu ovšem Sovětský svaz tuto skutečnost popíral a svaloval odpovědnost za masakr v Katyni na Němce, kteří zde masové hroby v letech 1942/43 objevili.
Až v roce 1990 byly vraždy Ruskem přiznány a označeny za zločin stalinismu, předloženy byly důkazné materiály a seznamy.
V současné době si můžete přečíst několik knih věnovaných této hrůzné válečné události:
* KAISER, Gerd. Katyň : státní zločin - státní tajemství. 2. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2008.
* PAUL, Allen (M. Allen). Katyň : stalinský masakr a triumf pravdy. 1.vyd. V Praze : Knižní klub, 2008.
* RICHTER, Karel. Zločin, který unikl trestu : masakr v Katyni. 1.vyd. Praha
: Pražská vydavatelská společnost : Epocha, 2008.
V roce 2007 zpracoval polský režisér Andrzej Wajda (sám přišel díky katyňskému masakru o otce) materiály o katyňském masakru do filmu Katyň:
http://www.csfd.cz/film/234129-katyn-katyn/?text=98370.
Použité zdroje:
* http://www.rozhlas.cz/wwii/zlociny/_zprava/115266
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Katy%C5%88sk%C3%BD_masakr
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 15:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu