Kaštan koňský
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, kde je tento strom nejvíce rozšířený a kde můžeme vidět nejstarší kaštan. Také by mě zajímalo, zda kaštan je symbolem některé země nebo města a důvod. Případně jiné zajímavosti, které nejsou moc známé široké veřejnosti. Děkuji a přeji příjemný den.
Odpověď
Dobrý den,
kaštan koňský nebo též jírovec maďal není původním českým stromem.
"Jírovec madál (Aesculus hipppocastanum) byl do střední Evropy přivezen roku 1576 nebo 1577 Clusiusem, který získal semena ze zahrad tureckého sultána v Konstantinopoli. Koňský kaštan se označuje pro svou listovou jizvu, která se podobá koňské podkově."
Zdroj: UBAČKA, Milan a KUBAČKA, Jakub. Významné parky Opavska: průvodce po významných parcích a zahradách na Opavsku. Opava: Statutární město Opava, 2006. s. 64. ISBN 80-254-0940-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bd8e2520-89dc-11e8-bb44-5ef3fc9ae867
Zajímavostí též je, že v  listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala při barvení látek. Plody obsahují saponiny a  jsou též užívány v léčitelství.
"Jeden z nejznámějších a nejmohutnějších evropských exemplářů rostl až do roku 2010, kdy ho zničila vichřice, v centru Amsterdamu. Byl to přes 170 let starý strom, který byl na dohled od přístavku domu, kde se během války ukrývala Anna Franková. Ta se o něm dokonce zmiňuje ve své knize Deník Anny Frankové, která poprvé vyšla v roce 1947."
Zdroj: JORDAN, Michael a KIRKHAM, Tony. Krása stromů. Praha: Knižní klub, 2013. s. 29. ISBN 978-80-242-3796-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fbc5f1f0-e351-11e8-8d10-5ef3fc9ae867
Databáze památných stromů v ČR eviduje 23 památných stromů tohoto druhu u nás: https://drusop.nature.cz/portal/ (název: jírovec maďal)
Dle knihy "Památné stromy" patří k největším stromům jírovec maďal rostoucí v parku u bývalé továrny Rico v obci Šumná, okres Most.
Některé zdroje uvádějí, že k nejstarším kaštanům patří strom, který můžeme nalézt v obci Nová Ves (okres Bruntál) (zdroj: https://www.monumentaltrees.com/en/cze/moravskoslezsky/bruntal/22427_dorfes/ )
Kaštan koňský není pravděpodobně národním stromem žádného státu. Patří ovšem k hlavním symbolům ukrajinského města Kyjeva (https://en.wikipedia.org/wiki/Aesculus_hippocastanum )
Použité a doporučené zdroje:
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2021 09:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu