Kašlání a kýchání
Text dotazu
Měl bych dotaz ohledně slov kašlání a kýchání.
Chtěl bych se zeptat, zda je nějaká významová odlišnost mezi těmito slovy nebo zda znamenají to samé.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
při hledání odpovědi na Váš dotaz jsme se dostali až do historie kolem kýchání;  příspěvek v periodiku (Národní digitální knihovna, systém Kramerius) Našinec z 24.3. 1889, který ocitoval část z díla Čeňka Zíbrta Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy, (vydal J. Vilímek) uvádí:
S. 46-49: "Neděle kýchavná. Neděle třetí v postě (Oculi) slove u Čechů "kýchavná". Chceme se zastaviti u neděle této pro pozoruhodný obyčej, od něhož má své jméno. Tylor zařadil obyčeje při kýchání mezi kulturní přežitky (survivals in culture) tj. primitivní obyčeje u národů vzdělaných, kteréž nevysvětlitelné, často bez rozumných důvodů, dochovávají se od pokolení ku pokolení pomocí podání a zvyku. Mezi takovéto přežitky patří také pozdravy při kýchání. Tylor sebral hodnou hrstku dokladů z různých zemí a různých dob a přesvědčí každého čtenáře, že pozdrav starých Římanů při kýchání a výklad Pliniův o něm, že stará věštba z kýchnutí Telemachova již v Odyssei a Aristotelův výrok, že kýchání od boha pochodí, shoduje se v podstatě s pozdravem židovským, křesťanským ve středověku i za našich časů, a moslemínským, s pozdravem dle víry takové jaké upraveným, - a zvyky tyto že podobají se podstatou svou blahé věštbě a naději uzdravení se u afrických Zulů, kýchne-li nemocný, podobají se složitým ceremoniím, jimiž na Guinei pozdravují kýchajícího velmože a jimiž se všelijakými posuňky, vzýváním slunce, velebí svého náčelníka domorodci američtí.
Zvyky tyto vykládali již za starých časů všelijak: Mytholog z báje o Prometheovi, že první člověk, od něho ze země vyrobený, kýchnul, dal tím znamení o svém životě; theologové a po nich zbožní legendisté vykládali pozdrav při kýchání na odvrácenou prý morové nákazy, která zuřila tak, že kdo kýchnul, náhle zemřel...Dle tradice středověké vykládá Medlín (r.1796) jméno "kejchavná" z toho, že v Čechách v tu neděli bylo, aby se kejchajícímu člověku řeklo: "Pozdrav pán Bůh"...Podnes je kýchání věštbou, zvláště v neděli kýchavnou: kolikrát kdo tu neděli kýchne, tolik roků bude ještě živ."
Odkazy ze současnosti. ( I když většinou nepreferujeme informace z internetu, pokud je nemůžeme ověřit, tady děláme výjimku):
http://vtm.e15.cz/clanek/proc-kychame-a-co-cloveka-vubec-primeje-ke-kychnuti
Proč kýcháme a co člověka vůbec přiměje ke kýchnutí?
Odborná definice praví: „Kýchání je reflex z podráždění trojklaného nervu endogenně uvolněnými vazoaktivními látkami nebo zevním chemickým či fyzikálním podnětem.“ Trojklaný nerv je velmi důležitý hlavový nerv, který slouží k výměně podnětů mezi povrchem hlavy a mozkem. Vazoaktivní látky ovlivňují vlastnosti cév. Příčina kýchnutí může pocházet jednak zevnitř organismu, jednak zvenčí. Při alergii dochází k tomu, že tzv. dendritické buňky na sliznici zachytí alergen a dojde ke stejné reakci, jako by šlo o choroboplodnou bakterii či virus.
V souhrnu lze říci, že kýchání tělu (respektive nosu) pomáhá zbavovat se nežádoucích látek -chemických nečistot, prachových roztočů, alergenů… Údajně člověk může kýchat v reakci na sexuální vzrušení, rovněž lze kýchnout v reakci na náhlou změnu teploty, vlhkosti. Při kýchnutí vyletí z nosu aerosol rychlostí 160 km/h a může obsahovat až 40 tisíc mikroskopických kapiček -původců tzv. kapénkové infekce.
http://www.e-kniha.com/proc-kycham-kychas-kychame.html
proč kýchám, kýcháš, kýcháme
Kýchají všichni. Kýchají lidé, kýchají zvířata, kýchají domácí mazlíčci, kýchají husy i slepice, kýchají dokonce i myši. Kýchnutí je reflex vyvolaný drážděním receptorů nosní sliznice k udržení průchodnosti nosní dutiny. Nahromadění hlenu, cizorodých částeček prachu, nebo různých alergenů podráždí receptory a po mohutném nádechu se díky silnému výdechu nosní dutina zpravidla uvolní. Následuje samozřejmě sekrece z nosu, proto většinou po kýchnutí hledáme hned kapesník…
Kýchnutí nelze nijak ovládat,.. Kýchání bývá příznakem nachlazení a trápí alergiky. Může však být i módou, jako tomu bylo mezi dvořany francouzského krále Ludvíka XV. Kýchání se ozývalo i ze zákopů první světové války jako reakce na bojové plyny šířené nepřítelem. Kýchat pro zábavu umožní kýchací prášek z obchodů s žertovnými předměty…
Kýchání, kýchati - vyrážet prudce vzduch při podráždění nosní sliznice
Kašel  - prudké hlasité výdechy způsobené podrážděním dýchadel, zprav. chorobným
Zdroj: Slovník spisovného jazyka českého. D. II. H - L. Praha: Academia, 1989.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ka%C5%A1el
Kašel je prudký a zpravidla hlasitý výdechový manévr. Vykašlávání (expektorace) je obranná reflexní akce, která směřuje k uvolnění dýchacích cest od hlenu, sputa (sliny, chrchle) a jakýchkoliv jiných cizorodých těles, které blokují či dráždí dýchací cesty.
Kašel zpravidla vzniká chemickým či mechanickým podrážděním receptorů na sliznici. Kašel začíná krátkým vdechem, po němž následuje mohutný výdech.
Kašel může mít celou řadu příčin. Jsou to především bronchiální astma, jícnový reflux a chronické infekce dutin a nosohltanu. Výčet možných příčin kašle je však mnohem širší a v některých případech může kašel signalizovat i velmi závažná onemocnění. Správná a rychlá diagnostika kašle je tedy důležitá, i když náročná. Vyžaduje nejmodernější technické vybavení a nejzkušenější plicní lékaře.
Běžný kašel trvá průměrně 18 dní (někdy až 4 týdny) a většinou neustupuje dříve než po 2 týdnech (antibiotika se pak podávají často zbytečně).
Další odkazy:
http://www.celysvet.cz/n1287-kychani.php
Kýchnutí o vás prozradí, jací jste, co máte rádi i jaké jsou vaše slabosti. Tvrdí to američtí psychologové,…
Pohotový vůdce
Kdo kýchá velmi hlasitě a zřetelně, je dravý, aktivní, rychlý, rozhodný, výkonný, nekomplikovaný a puntičkář. Chce mít všechno hned, což vede k tomu, že věci někdy uspěchá. Jde o typického vůdce. Nerad se spoléhá na druhé. Vyhledává činnosti, při nichž vydá přebytek své energie.
Entuziasta
Osoba s velkým nadšením kýchání prožívá; klidně tak učiní i pětkrát za sebou a má ještě veselé průpovídky. Je charizmatická, společenská a umí motivovat ostatní; má skvělou představivost. Cení si přátelství, je spontánní a optimistická. Někdy však může jít o manipulátora.
Distingovaný puntičkář
Zakrývá si tvář kapesníkem nebo dlaněmi, ještě než kýchání přijde. Je precizní a opatrný. Vždy si předem rozmyslí, co řekne, a vidí chyby, které druzí nevidí. Má dobrý názor na věc, ale málokdy ho vysloví. Má rád situace, jež ho nutí přemýšlet. Okolí může lézt na nervy svou přesností a někdy působí jako „suchý morous“.
Milý člověk
Kýchá sám, otočený od většiny lidí. Je velmi vřelý, ochotný, podporuje druhé a pečuje o ně. Nejdůležitější jsou pro něj dobré vztahy s ostatními (někdy do nich ale investuje příliš mnoho a okolí má tendenci jeho dobrotu zneužívat). Nesnáší konflikty. Je dobrý posluchač.
*Možná nevíte, že při kýchání  se zastaví všechny tělesné funkce. Dokonce i srdce!
* V Asii lidé věřili, že šňupání tabáku a následné kýchání vyhání z těla škodlivé látky.
* Řekové byli přesvědčeni, že kýchnutí je znamení. Jen nevěděli, zda něčeho dobrého, či zlého.
* Řekové podle kýchání léčili. U plicních nemocí šlo o zlé znamení, při hysterii bylo naopak považováno za příznivý projev.
* Staří Slované věřili, že pokud člověk kýchne při řeči, tak se to, o čem hovoří, vyplní.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2013 17:37
Milan Vlach píše:
Pondělí 13.02.2017 19:43
V Čechách je reakce na KÝCHNUTÍ - "pozdrav pánbu" historicky - při moru se nákaza projevovala kýcháním; slýchám "na zdraví" (???)
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.02.2017 08:32
Dobrý den,
vysvětlení ustáleného spojení slov "pozdrav Pánbůh" podává Český rozhlas na svých webových stránkách: "Slovo pozdrav je míněno ve smyslu uzdrav. Tedy: Kéž dá bůh kýchajícímu brzké uzdravení." Přikládáme odkaz, pokud si můžete přečíst celé zajímavé vysvětlení: http://www.rozhlas.cz/[…]/pozdrav-panbuh--1346758 .
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu