Karpatoruský nebo karpato-ruský
Text dotazu
Dobrý den,
jak správně psát tento výraz: karpatoruský nebo karpato-ruský? Autor, který sám pochází z této oblasti, používá v článku obě varianty. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z Internetové jazykové příručky se zdá, že správně by mělo být "karpatoruský", jelikož se jedná o přídavné jméno odvozené od víceslovného názvu označujícího jeden územní celek (Podkarpatská Rus). Se spojovníkem by se psalo například "rakousko-uherský" (spojovník je i v názvu Rakousko-Uhersko) či "rusko-ukrajinský" (dva různé územní celky).
Nevíme, z jakého zdroje vycházíte Vy, je možné, že se to v průběhu historie lišilo, ale i např. v díle Antonína Hory z roku 1919 Podkarpatská Rus: přehled poměrů karpatoruských je používáno výhradně přídavné jméno "karpatoruský".
Použité zdroje
HORA, Alois. Podkarpatská Rus: přehled poměrů karpatoruských. Praha 1919. Dostupné online: http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:98caaa50-3d7a-11e3-b326-005056827e52 [cit. 24. 11. 2023]
"Tvorba přídavných jmen od jmen zeměpisných". Internetová jazyková příručka [online] (2008–2023). Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=755#nadpis6 [cit. 24. 11. 2023]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
24.11.2023 13:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu