Karl May
Text dotazu
Existujú nejaké dôkazy o návšteve Karla Maya v Čechách?
Odpověď
Dobrý den,
důkazy o pohybu Karla Maye existují a je jich celá řada. Nejen že přes naši vlast často cestoval, ale současně se zde i rekreoval a pobýval v lázních. Karel May spolupracoval s nakladatelem Josefem Richardem Vilímkem juniorem (1860—1938), který spisovatele časopisecky i knižně etablovala na českém trhu jako superhvězdu zejména v devadesátých letech 19. století.
„Právě Praha, Mnichov, Hamburk a Vídeň bývají často zařazovány mezi tradiční bašty příznivců Mayovy dobrodružné romantiky. Cesty do Vídně mohl drážďanský spisovatel jen těžko absolvovat vlakem jinudy, než přes naše železniční stanice. Pohlednice z těch nejexotičtějších míst Mayovy skvělé orientální cesty často nesly adresu Prager Tageblatt, Prag, Austria. Odbyt bizarních pohlednic, zpodobňujících pana doktora jako nositele jmen Old Shatterhand a Kara ben Nemsí i vlastníka oněch tří zázračných pušek, byl v českých zemích opravdu masivní.
Už jako starý muž hledal May zdraví a nacházel klid na psaní i v našem pohraničí. Šlo například o rekreačně-tvůrčí pobyt v Brané, kdysi Birnau an der Elbe, dnešní součásti Ústí nad Labem. Tam — pravda, po několika etapách zapomenutí a opětovného vzkříšení — dodnes najdete brázděný penzion Srdíčko alias Herzig či Herzle, v roce 1897 místo pobytu Karla s Emmou, a především vzniku podstatné části knihy Vánoce. Marií Curie-Sklodowskou uranovým smolincem proslavený Sankt Joachimsthal se pak stal od 11. května do 17. června roku 1911 místem Mayových koupelí a inhalací v rámci lázeňské kúry. Manželka, služebná a dva psíci tehdy věrně doprovázeli spisovatele při tomto ozdravném pobytu v dnešním Jáchymově.“ Zdroj: JORDÁN, Karel. Můj bratr Vinnetou: Karel May - osudy, hrdinové, knihy a filmy. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2008. 212 s., [24] s. obr. příl. ISBN 978-80-204-1914-9.
Další zdroje:
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.11.2018 17:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu