Karel PURKYNĚ
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych údaje o životě Karla Purkyněho. V oboru malířství - např. Co a kde studoval? Jak se proslavil? Spolupracoval na nějakém projektu, díle atd.
Odpověď
Dobry den, jednim ze zdroju, kde se muzete dozvedet o maliri Karlu Purkyne je:
http://www.libri.cz/databaze/kdo18/search.php?zp=3&name=PURKYN%CC+KAREL
KDO BYL KDO v našich dějinách do roku 1918 internetová databáze Odpovědný redaktor: František Honzák Převod na Internet C Jana Honzáková, 2001 v knižní podobě KDO BYL KDO v našich dějinách do roku 1918. Praha: Libri, 1996.ISBN 80-85983-06-0I.
PURKYNĚ Karel (* 11. 3. 1834 Vratislav, + 5. 4. 1868 Praha) - český malíř Karel, syn J. E. Purkyně, se vydal jinou cestou než jeho slavný otec.
Malířství začal studovat už jako chlapec ve Vratislavi, pokračoval na pražské Akademii a v Mnichově. Do Paříže jel studovat staré mistry, ale největší dojem v něm zanechal současník - realista Courbet. Realismus se stal pro Purkyněho vůdčí ideou. Přímo manifestem českého malířského realismu bývá označován portrét kováře Jecha Politizující kovář. Purkyně usiloval o maximální pravdivost - v portrétu, prostředí i ve slavných zátiších.
Malíř těžce nesl, že až do smrti musel být podporován otcem. U kritiky ani obecenstva jeho obrazy nenalezly pochopení - a přece to byl malíř vynikající nejen nad domácí, ale i nad evropský průměr. Rozsahem jeho dílo sice není velké, kromě kreseb a skic čítá jen asi 60 obrazů, dá se však s určitostí říci, že umělec se teprve rozmachoval ke tvůrčím činům. I přesto dílo, které zanechal, patří ke špičkám našeho výtvarného umění. Bohužel, předčasná smrt mu - podobně jako tolika jiným českým umělcům - zabránila dosažení vrcholu, stejně jako završení jeho umělecko-kritické činnosti.
(pa)
Volavka O.: Karel Purkyně, Praha 1942
Obsahle zpracovane heslo Karel Purkyne je v:
TOMAN, Prokop. Novy slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu. Ostrava:
Vytvarne centrum Chagall, 1993.
Jsou zde uvedeny zivotopisne udaje, dilo, vystavy, katalogy vystav, clanky v tisku, jeho zahranicni pusobeni apod.
Myslim si, ze Slovnik ceskoslovenskych vytvarnych umelcu je ve fondu kazde vetsi knihovny, proto nebude pro Vas problem prohlednout si slovnik sama.
Naplni nasi sluzby je pouze odkazat na zdroje nebo uvedeni strucnych udaju.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.01.2008 11:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu