Karel Kryl a jeho působení v Rádiu Svobodná Evropa
Text dotazu
Hledám konkrétní informace o působení Karla Kryla ve Svobodné Evropě.
1. Kdy poprvé odvysílal svůj hudební pořad, jaká byla jeho znělka (znělky)
2. Od kdy vysílal své pořady "Ostrá padesátka" a jaká byla jejich znělka.
3. Pro které pořady používal Karel Kryl znělku "Baroque-A-Nova"?
Odpověď
Dobrý den,
nejsme si jisti, zda se nám podařilo najít všechny informace, které Vás zajímají. Tištěné publikace bohužel neobsahují přílišné detaily z působení Karla Kryla v RFE, úspěšnější byste mohl být spíše při procházení archivních fondů.
Karel Kryl začal ve Svobodné Evropě působit v roce 1969 jako volný spolupracovník. Své relace měl na začátku 70. let každý čtvrtek od 17:10, začátkem 80. let každou sobotu od 15:10 a v posledním období každou neděli od 15:10.
Padesátiminutovou stopáž pořadů si vynucovala okolnost, že Svobodná Evropa vysílala každou hodinu desetiminutové zprávy. Znělkou Krylových „padesátek“ byla zprvu Baroque-A-Nova od Masona Williamse, poté už stabilně pískaný začátek písně Rakovina.
Produkční oddělení československého vysílání RFE ovšem přidělování hudebních relací podle okolností měnilo a s příchodem ředitele Pavla Pecháčka jejich počet omezilo. Náměty Krylových „padesátek“ se postupně rozšířily na exilové písničkáře, odpovědny na vzkazy posluchačů, písničky na přání a rock & metalovou muziku. Karel Kryl během svých padesátiminutovek hrál převážně z desek. Podle svých slov „jazzunderground, jazzové blues a specielně rock & rollové a undergroundové varhany“. Kryl doplňoval hudební archiv stanice o aktuální novinky z jazzové a rockové produkce. Později s gustem shromažďoval i záznamy z domácích festivalů sovětské a politické písně.
Jindy uplatňoval své schopnosti recitátora. Natočil například pořad, v němž četl ze sbírky Václava Hraběte Stop-time a jednotlivé básně prokládal svými písničkami. Později namluvil pásmo poezie Jiřího Ortena. Pouštěl americkou hudbu, především jazz a blues. Nebo si třeba „hrál s barvami“, přirovnával je k lidským vlastnostem, předmětům a jevům. Po letech předčítal i z Dotazníku Jiřího Gruši či z Rekonstrukce Ivana Binara atd.
Na konci sedmdesátých let měl Karel Kryl připraveno devět částí rozhlasového seriálu o písničkách. Nejspíš na přelomu listopadu a prosince 1979 jej napadlo použít k němu nevyužitý název Krylogie. Krylův seriál měl původně deset částí, další čtyři vznikly v polovině 80. let. Znělkou tohoto pořadu byla píseň Nehažte kamení.
Podílel se také na natáčení silvestrovských pořadů a byl dočasným sportovním redaktorem. Stálým redaktorem se stal až 1. ledna 1983 (po čtrnácti letech působení ve Svobodné Evropě) a kromě hudebních pořadů (páteční hudební pořad a nedělní padesátiminutovka s písničkáři) se i nadále podílel na sportovním a kulturním vysílání.
Podrobnější informace o působení Karla Kryla na Svobodné Evropě pak budou pravděpodobně obsaženy v archivních fondech. Část magnetofonových pásků (z rozsáhlé pozůstalosti Roziny Jadrné-Pokorné) by měla být uložena v knihovně Libri prohibiti (https://www.libpro.cz/archiv/).
Další archivní fondy uvádíme níže:
Národní archiv: Kryl Karel 1944-1994
Osobní dokumenty, texty, nahrávky, obrazy a trojrozměrné předměty.
Úplný, Nepoškozený
https://portal.nacr.cz/aron/apu/70c94e90-41f4-459b-93b2-d871aa7781bf
Národní muzeum - Historické muzeum: Československé dokumentační středisko: Rádio Svobodná Evropa [1951]-[1993]
Nepřístupný
https://portal.nacr.cz/aron/apu/1b07a203-6576-4b0a-829d-52accefa0762
Použité zdroje
* KLIMT, Vojtěch. Akorát že mi zabili tátu: příběh Karla Kryla. Čtvrté, doplněné vydání. Praha: Galén, [2021], ©2021. S. 136, 148-149, 194, 206. ISBN 978-80-7492-504-7.
* KRYL, Karel. Krylogie: autorské pořady, vysílané v letech 1975-1989 rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa. Vydání třetí, druhé samostatné. Praha: Torst, 2016. S. 9. ISBN 978-80-7215-528-6.
* HUVAR, Michal. Kryl. Brumovice: Carpe diem, 2004, s. 89. ISBN 80-86362-49-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1d52e800-1367-11e5-ac49-005056825209
* KRYL, Karel, Jan ŠULC a Jana JISKROVÁ. Texty písní. Praha: Torst, 1998, s. 478. ISBN 80-7215-076-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:afb1cc00-359d-11e4-a8ab-001018b5eb5c
* JUNEK, Marek a kol. Svobodně!: Radio Svobodná Evropa 1951-2011:60 let RFE. 1. vyd. Praha: Radioservis ve spolupráci s Českým rozhlasem a Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, 2011. S. 143. ISBN 978-80-86212-83-8.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.04.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu