Karel IV. a Kutná Hora
Text dotazu
Měl Karel IV. stále podstatný příjem ze stříbrných dolů v Kutné Hoře nebo bylo stříbro v jeho době již vytěženo? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, prameny uvádějí, že za vlády Karla IV. se stříbro těžilo, ale informace o tom, jak moc ho bylo, nejsou zcela zřejmé.
Vybrali jsme několik ukázek z literatury, které těžbu stříbra v Kutné Hoře v době Karla IV. zmiňují:
Technologie dolování a zpracování stříbrné rudy byla v Kutné Hoře v době vlády Karla IV. (1346–1378) dokonale propracovaná a i v následujícím období se téměř neměnila.
Dolové území (rozměr 98 x 64 m) nebylo vlastnictvím těžaře, ale bylo mu pouze propůjčeno. Výhradní právo disponovat nerostnými surovinami, ať byly na pozemku kohokoliv, měl panovník. Král povoloval prostřednictvím svých úředníků zakládání důlních děl a dohlížel na těžbu. Měl nárok na podíl z těžby, tzv. urburu, která činila 1/8 vytěžené rudy.......
Ačkoliv bylo rubání prováděno primitivními základními havířskými nástroji, tj. želízkem - klínek a mlátkem - šlígl, bylo v Kutné Hoře tímto způsobem již v době panování Karla IV. ve 2. polovině 14. století dosaženo hloubky 400–450 m, důl Osel zatopený v polovině 16. stol., prý dosahovaly v Evropě naprosto unikátní hloubky – přes 600 m. .
Těžba drahých kovů byla tehdy významným zdrojem hospodářského a politického rozvoje českého státu. Vedle hlavní úlohy stříbra, které bylo získáváno zejména v Kutné Hoře, se na tom podílelo i české zlato. Písemné prameny z doby vlády Karla IV. v polovině 14. století zaznamenávají 25 českých zlatonosných oblastí.
Zlaté mince se staly základem, podle kterého se přepočítávala hodnota jiných peněz. Tato skutečnost měla nepříznivý dopad na postavení české stříbrné měny, i když zprvu ještě nepříliš znatelný.
V 2. polovině 14. století se v důsledku zahraničních politických aktivit Karla IV. projevila v postupné deformaci hospodářského dění v českých zemích.
Hlavní příčinou byla skutečnost, že české rudné hornictví nemohlo uspokojit poptávku po zlatě, takže je bylo nutné kupovat platbou ve stříbře v kurzu vůči zlatu 10 : 1.
Během vlády Karla IV. bylo proto třeba snižovat v českých groších podíl stříbra, aby ho byl dostatek na nákup zlata... Zatímco obsah stříbra v českých groších byl v průběhu 14. století snižován, jakost dukátů jako platidla v zahraničním obchodě zůstávala zachována.
Za nákup Braniborska zaplatil roku 1373 Karel IV. vysokou částku 500 000 dukátů, odpovídající množství mnoha tun stříbra. Vzhledem k tomu, že zahraniční platby se uskutečňovaly výhradně ve zlatých mincích, poptávka po zlatě byla vysoká a zvyšovala neustále jeho cenu. Po roce 1325 se jeho původní poměr ke stříbru zvýšil na 1 : 16,6 až 1 : 17,5 a okolo roku 1335 na 1 : 25. Pokud produkce stříbra z kutnohorského revíru docilovala v 1. polovině 14. století ročních hodnot kolem 20 000 kg, nákup zlata za české stříbro, byť stále v nevýhodnějším kurzu, nebyl přílišným problémem. V 2. polovině 14. století revír Kutná Hora začal vykazovat pokles produkce na roční průměr kolem 8 500 kg.
Čerpáno z: VELFL, Josef. Dolování v čase vláda Karla IV. Zveřejněno: 11. 6. 2017
https://www.stavebni-technika.cz/clanky/dolovani-v-case-vlady-karla-iv
Další odkazy:
Kde se před časy stříbro a jiné kovy dobývaly, tu dával zkušenými horníky znovu kopati a tu na mnoha místech hojnost rud všelikých, drahých a užitečných na novo se dobývalo.
A tak v krátkém čase všecko v Čechách se změnilo jevíc jasnou, veselejší tvářnost a jako v politickém postavení říše české a v duševním životě národa nastal se nyní obrat veliký, tak i blahobyt pocházející ze
zvelebení umění, řemesel, obchodu a pilného vzdělávání půdy a dobývání z ní pokladův, byl povznesen v celé zemi na stupeň dosud nebývalý a Čechové přijímajíce dobrodiní Karlem jim poskytnutá s
vděčným srdcem čilými a pilnými rukami snahy jeho podporovali a blahoslavíce jej Pánu Bohu za všecko dobré děkovali.
Zdroj: ZAP, Karel Vladislav, FRIEDRICH, Gustav, ČERNÝ, Věnceslav. Dějiny panování Karla IV. Praha: I.L.Kober, 1894.
http://10.5.1.36:8080/search/handle/uuid:e017ca50-7fc1-11e6-8644-001018b5eb5c
V Kutné Hoře vznikaly ve 14. století velmi složité problémy, spojené nejen se zabezpečováním provozu, ale i s odvodňováním těchto rozsáhlých a několik set metrů hlubokých důlních systémů.
Následkem toho kutnohorské hornictví dosáhlo již tehdy vysoké technické úrovně. Někteří odborníci byli zváni do zahraničí. Ve 14. století Benátská republika znovu usilovala o podmanění ostrova Kréty.
Benátský dóže Laurencius Celsi vyslal v r. 1363 zvláštního vyslance do Kutné Hory, aby zde najal několik horníků s důlně měřickými znalostmi...
Neustálý postup do větších hloubek, vynucený charakterem zrudnění kutnohorských ložisek se projevoval na sklonku 14. století zvyšováním výrobních nákladů a poklesem produkce stříbra.
Panovníci - král Karel a zejména Václav IV. potřebovali udržet trvalé dodávky stříbra pro mincovnu a z toho důvodu všestranně podporovali jeho těžbu...
Úpadek, který postihoval především největší a nejstarší kutnohorské doly na oselském pásmu, se stále prohluboval a na začátku 15. století přerostl v těžkou krizi celého kutnohorského hornictví...
Zdroj: ORASKÝ, František. Tisíc let kutnohorského dolování a mincování. Kutná Hora: Rudné doly, [1985].
http://10.5.1.36:8080/search/handle/uuid:bc041a60-8bf6-11e6-84e2-005056827e51
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.04.2021 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu