kaple Božího hrobu
Text dotazu
jakými rysy a symboly se v pohledu dějin umění či architekrtury vyznačuje původní Jeruzalémská kaple božího hrobu a její napodobeniny, např. ve Slaném?
Odpověď
Dobrý den, v českém jazyce doposud nevyšla publikace, která by se detailněji zabývala kaplí Božího hrobu v Jeruzalémě. V zahraniční literatuře se danému tématu věnuje několik knih. V plném rozsahu je na internetu přístupná kniha The Architectural History of the Church of the Holy Sepulchre at Jerusalem:(autor: Robert Willis, vydavatel: Parker, 1849):
http://books.google.com/books?id=r84DAAAAYAAJ&printsec=titlepage&hl=cs .
Další publikace:
* BIDDLE,Martin; AVNI,The Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem. Rizzoli, 2000.ISBN 0847822826, 9780847822829
*COÜASNON Charles; ROSS, John-Paul Beverley; ROSS, Claude. Oxford University Press for the British Academy, 1974.
*PARROT,André; HUDSON,Edwin. Golgotha and the Church of the Holy Sepulchre.
Philosophical Library, 1957.
(tyto a další záznamy jsou k dohledání přes: http://books.google.com/ ( Church of the Holy Sepulchre).
V českém jazyce obsahuje několik zmínek o kapli Božího hrobu například kniha:
* ARMSTRONG, Karen. Jeruzalém. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1999.
Dle internetového článku o kapli Božího hrobu ve Slaném:
http://pamatky.slany.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=32 byla první napodobenina jeruzalémské kaple Božího hrobu postavena ve Zhořelci. Z roku 1665 pochází svatyně Božího hrobu ve Slaném, stavba byla v té době nejstarší tohoto typu v Čechách. Nejstarší napodobenina Božího hrobu na Moravě byla postavena v Mikulově v roce 1622. Další místa v České republice, kde stojí více či méně věrné kopie jeruzalémského Božího hrobu: Boží hrob ve Voticích (1685), Boží hrob při poutním kostele sv. Anny Na vršíčku u Horšovského Týna (1696), Havlíčkův Brod (1724), Praha - Petřín (1732) nebo u bývalého pražského konventního kostela cyriaků  - sv. Kříže (kol. r. 1750). Literaturu k jednotlivým zmíněným památkám můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc či v Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz/.
Historie a architektonické prvky církevních památek jsou uceleně a dosti podrobně popsány například v několikasvazkové publikaci: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém od pravěku do počátku 19. století. Přehled jednotlivých svazků naleznete v Online katalogu Národní knihovny: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , svazky jsou přístupné ve Studovně společenských a přírodních věd v Klementinu.
Některé kostely v ČR zběžněji popisuje kniha:
* DAVID, Petr. 777 kostelů, klášterů, kaplí České republiky. 1. vyd. Praha : Kartografie : Soukup & David, 2002.
Kostelům v ČR se věnují také internetové stránky:
Kostely a církevní stavby v ČR: http://www.kostelycz.cz/kostely.htm
Kostely u nás: http://www.kostelyunas.net/
O kaplích Božího hrobu v ČR bylo vydáno i několik článků, citace některých z nich můžete dohledat v databázi Články v českých novinách, časopisech a
sbornících: http://sigma.nkp.cz/cze/anl .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 15:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu