Kapitulní kodex, evangeliář
Text dotazu
Dobrý den , nemůžete mi prosím zjistit kde najdu něco o kapitulním kodexu nebo evangeliáři a kde se zajišťují exkurze do kapitulní knihovny.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný prostřednictvím služby Ptejte se knihovny.
Pokud pátráte po významu uvedených slov: kodex a evangeliář, pak doporučuji například tyto zdroje z fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje:
Signatura: 32A3668.  Česká kniha v proměnách staletí / Mirjam Bohatcová. Praha : Panorama, 1990. 622 s. ISBN 80-7038-131-0
Signatura: 32A12570.  Encyklopedie knihy : starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století : papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod / Petr Voit. Praha : Libri, 2006. 1350 s., [158] s. ISBN 80-7277-312-7
Signatura: 32A12852.  Nový akademický slovník cizích slov A-Ž / kolektiv autorů pod vedením Jiřího Krause. Praha : Academia, 2005. 879 s. ISBN 978-80-200-1351-4.
Signatura: 31A67525-5.  Ottův slovník naučný. 5. díl, C - Čechůvky : Illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Praha : Paseka, 1997. 894 s., obr. na příl. : obr. 767-951. ISBN 80-7185-102-7.  ISBN 80-7185-057-8.  ISBN 80-7203-133-3.  ISBN 80-7203-007-8
Signatura: 31A67525-8. Ottův slovník naučný. 8. díl, Dřevěné stavby - Falšování : Illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Praha : Argo, 1997. 1039 s., obr. a mapy na příl. : obr. č. 1226-1420. ISBN 80-7203-136-8.  ISBN 80-7203-007-8 (soubor).  ISBN 80-7185-105-1.  ISBN 80-7185-057-8 (soubor).
Signatura: 31A67525-13.  Ottův slovník naučný. 13. díl, Jana - Kartas : ilustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Praha : Paseka, 1998. 1113 s., obr. příl. : il. č. 2006-2177. ISBN 80-7185-158-2.  ISBN 80-7185-057-8 (soubor).  ISBN 80-7203-182-1.  ISBN 80-7203-007-8 (soubor)
A další.
Z volně dostupných zdrojů například tento:
KTD : Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha : Národní knihovna ČR, 2003-. Dostupné z WWW: <http://aleph.nkp.cz/F/4BESBCB4BJH6S7GEFHFY1DMLIB3CB7M2I91BQQE1QJ84XJRE25-10282?func=file&file_name=find-b&local_base=KTD>.
Pokud vyjdeme z významu "kapitula" (viz Ottův slovník naučný, Akademický slovník cizích slov atd.), kdy tímto termínem označujeme každý sbor duchovních při katedrálním nebo kolegiátním kostele, je pojem "kapitulní knihovna" velmi široký. Pokud máte zájem o exkurzi do konkrétní kapitulní knihovny, pak bude nejvhodnější se obrátit na příslušnou kapitulu - tj. právnickou osobu spravující se určitým řádem s žádostí o vstup. Je nutné počítat s tím, že kapitulní knihovny jsou určeny primárně pro potřeby řádu, a mohou být veřejně nepřístupné.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
04.05.2011 16:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu